Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
měl bych dvě otázky, které mi nejsou jasné ohledně mohutností množin.
Když mám větu (kde P(X) je potenční množina X)
proč nelze větu dokázat tak, že ukážu, že existuje prosté zobrazení, které není na?
Například položím:
Každý prvek tedy zobrazím na
.
Žádné 2 prvky se tedy nezobrazí na stejný prvek - všechny prvky z X jsem použil.
Nicméně stále tak, že tato množina nemá vzor.
Omlouvám se, jestli je to naprostá blbost, ale já zkrátka nechápu, proč toto nelze považovat za důkaz.
Další věc, která mi není jasná je to, proč, když existuje prosté zobrazení z A do B a zároveň existuje prosté zobrazení z B do A, pak tato zobrazení jsou zároveň na (intuitivně), se nepovažuje za důkaz Cantor-Bernsteinovy věty.
Díky,
Freedy
↑ Freedy:
k tomu prvnímu je problém v tom, že ta nerovnost která se tam správně dokazuje má být ostrá . Tvým postupem dokážeš samozřejmě platnost neostré nerovnosti, ale pro ostrou to nestačí. Tam musíš dokázat, že neexistuje žádné prosté zobrazení NA. (příklad je množina přirozených a celých čísel, kde jako zobrazení použijješ identitu (je prostná, není NA, ale přesto mají stejnou mohutnost)).
U druhého problému ti (asi) vypadli nějaký slova, a takhle mi to nedává smysl. Ani nedokážu poznat na co jsi je chtěl zeptat.
Pozdravujem.
Poznamka.
V konecnom pripade tvoj dokaz ti umozni dokazat zaujimave veci.
Ale co myslis, ako by to funguvalo pre nekonecne nekonecne mnoziny?
Ano, ta první věta se dokazuje tak, že předpokládáme, že existuje , které je na.
Potom tedy ke každému
tak, že platí
.
Uvažme množinu
Tato množina je jistě prvkem P(X) protože se jedná podmnožinu X.
Musí tedy existovat tak, že platí
Nyní může nastat jedna z následujících dvou situací:
1) tedy je
ale
čili
spor
2) tedy podle definice
čili
spor.
↑ Wotton:
k té dvojce.
Hledal jsem způsob, jak nějak elegantněji dokázat Cantor-Bernsteinovu větu. Jak zkrátka ukázat, že pokud existuje prosté a prosté
pak f, g jsou zároveň na.
↑ vanok:
tam je právě že problém s tou intuitivní představou no. Prostě vezmu dve prosté zobrazení