Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, mam takuto ulohu. Losujeme loto. (6 guliek zo 49 oznacene cislami od 1 po 49) Aka je pravdepodobnost, ze medzi 6 vylosovanymi nebudu tri po sebe iduce gulky?
↑ Martin123:
Dobrý den.
Řekl bych, že bude asi jednodušší spočítat pravděpodobnost, že v tahu budou tři po soubě jdoucí gulky a tu odečíst od jedné.

Ahoj, nemáš správný výsledek? Není to
? :)

Není to moc elegantní, ale postupoval jsem takto:
1) Počet možností, kdy je čísel po sobě jdoucích 6, je evidentně
.
2) Vypočítám počet možností, kdy po sobě jdoucích čísel je právě 5 (
). Máme tedy čísla k až k+4, což je 45 možností. K tomu šesté číslo ze 44, takže
. Pokud je jich ale ve skutečnosti po sobě jdoucích 6, máme tam tuto možnost dvakrát (např. pokud je losováno 1,2,3,4,5,6, máme to jako 1-5 a k tomu 6 a zároveň jako 2-6 a k tomu 1) a nechceme ani jednu. Takže
.
3) Vypočítám počet možností, kdy po sobě jdoucích čísel je právě 4 (
). Sérií k až k+3 je 46, k tomu 2 ze 45. Je-li jich ale právě 5, máme tam tuto možnost dvakrát, je-li jich 6, tak třikrát. Takže
.
4) Vypočítám počet možností, kdy po sobě jdoucích čísel je právě 3 (
). Sérií k až k+2 je 47, k tomu 3 ze 46. Obdobně odečteme
. Ale teď pozor - pokud jsou to dvě oddělené trojice (např. 1,2,3,5,6,7), máme tam tu možnost dvakrát, ale chceme ji jen jednou. Zřejmě je jich
. Takže
.
Požadovaný počet možností je tedy
.
:))

Asi jsem se nechal unést tím doplňkovým jevem, až teď mě napadlo, že je to zřejmě jednodušší přímo:
Možností, že není ani dvojička, je
.
Možností, že jsou to tři oddělené dvojičky, je
.
Možností, že jsou to dvě dvojičky a dvě singl čísla, je
.
Možností, že je to jedna dvojička a čtyři singl čísla, je
.
Součet vyjde stejně.
↑ van Thomas:
jen podle odhadu (a zkušenosti) ta pravděpodobnost bude hodně malá; počítej kolem 0.05-0.25, takže to nevypadá dobře.
Ale nepočítal jsem.

↑ Wotton:
Četl jsi pořádně zadání? Chce se pravděpodobnost, že NEjsou tři po sobě jdoucí! Navíc jsem nabídl dva nezávislé výpočty - přímo i přes doplněk - a vychází to stejně. Takže bych si vsadil, že je to správně (raději než sportku ;-) ).
↑ van Thomas:
právě že četl. Co vím, tak to často pro taková zadání vychází tak jak jsem psal. Ale jak jsem psal, je to jen odhad a nepočítal jsem to (ani neměl čas to kontrolovat po tobě):-)
Ale teď to klidně zkouknu;-)
↑ van Thomas:
Zkontrolováno a souhlasím. Vypadá to, že tentokrát jsem měl odhad fakt špatný.

↑ Wotton:
Díky za kontrolu :-) Nikomu se do toho nechtělo ;-)
Stránky: 1