Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj všichni!
Narazil jsem na příklad, kdy mám převést parciální diferenciální rovnici do tvaru "typického" pro Laplaceovu rovnici. Zadání vypadá takto:
a
jsou tvary substitucí, které se mají použít při transformaci rovnice.
Můj postup:
1) Ověřím, jestli je rovnice eliptická pomocí diskriminantu kvadratické formy:
Diskriminant je menší než 0 a tak je rovnice eliptická.
2) Teď si zadefinuji substituci:
Předpokládám, že i derivace funkce
jsou pořád funkcemi týchž proměnných, tedy
a
.
3) Počítám derivace pro dosazení do zadané rovnice:

Pokud ale tyto derivace dosadím do rovnice, určitě mi nevyjde nic podobného tvaru:
Mohli byste mi, prosím poradit, kde dělám chybu?
Edit:
Napadlo mě, že mám nesjpíš odvodit ty
a
koeficienty...
Moc děkuji za rady,
Katsu

Já bych tedy upravil značení. Jednak ti v
chybí
resp.
resp.
před vnějšími závorkami na pravé straně, ale hlavně se mi nezdá toto:
Píšeš "Předpokládám, že i derivace funkce
jsou pořád funkcemi týchž proměnných, tedy
a
.", ale přitom ve zmíněném je vše funkcemi x a y. Takže bys měl psát "...týchž proměnných, tedy x a y.", ne? :-).
Dosazením právě něco podobného Laplaceovu operátoru vznikne, protože původní rce je lin. komb. druhých parc. derivací podle x a y, ty jsou, jak bylo spočteno, lin. komb. druhých parc. derivací podel xí a éta, takže po dosazení určitě dostaneme nějakou lin. komb. druhých parc. derivací podel xí a éta, přičemž se tam v koeficientech lin. komb. objeví parametry alfa a beta, které - a to je právě správná poznámka v tvém editu - se dají stanovit tak, aby se vyrušily smíšené druhé parc. derivace podle xí a éta. Takže to vede na nějakou rovnici a*alfa + b*beta = 0, kde a, b jsou nějaká čísla.

Ano, a jak ještě správně píše kolega ↑ Brano:, tak ještě na jednu další rovnici pro alfa, beta, aby bylo u_étaéta v rovnici právě jednou.