Stránky: 1

Mně se nepozdává hybrid tázacího a oznamovacího souvětí
"Ahoj, chtěla bych se poptat, jakých hodnot může bázová funkce dosáhnout?"
Na konci je otazník, takže souvětí je tázací. Jaká je na něj odpověď? Ano, nebo ne :-). Ty se totiž vlastně ptáš, jestli by ses chtěla na něco zeptat. :-)
Ale posláním souvětí jistě bylo zeptat se na jakousi vlastnost bázových funkcí. Takže je potřeba se na to skutečně zeptat, např. takto:
"Ahoj, chtěla bych se poptat: Jakých hodnot může bázová funkce dosáhnout?"
:-)
Vlastně i formulace oznamovacím souvětím "Ahoj, chtěla bych se poptat, jakých hodnot může bázová funkce dosáhnout." není doslova položená otázka, nevede však na nevyhovující odpověť ano/ne.
Já jsem zvyklý na bázové funkce nulové ve všech výpočtních uzlech kromě jediného, ve kterém je hodnota 1, mezi těmito hodnotami je polynomiální interpolace po elementech. Koeficienty lineární kombinace bázových funkcí, která je přibližným řešením, jsou pak přímo hodnoty přibližného řešení ve výpočtních uzlech.
Můžou se ale vyskytnout i jiné případy než s těmi nulami a jedničkou. Např. s nenulovou hodnotou v několika uzlech najednou. V tomto případě ale pak koef. lin. komb. nemusejí být přímo hodnotami přibližného řešení v uzlech.
Stránky: 1