Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
po dlouhé době bych potřeboval opět radu, se kterou si vůbec nejsem schopen poradit. Věřím, že to je trivialita, ale pořádně tomu nerozumím. Mám dva příklady:

A mám určit, jestli se jedná o funkční úplnost. Potřeboval bych jakkoliv nakopnout, protože sem se z místa vůbec nepohnul, jelikož nevím přesně, co s tím dělat.
Nejsem si jistý, jestli se jedná o správný termín "Funkční úplnost", jedná se o příklad z německý prezentace, kde je to popsaný jako "funktional vollständig", popř. pravděpodobně ještě "Vollständigkeit" . Bohužel jsem se snažil k tomu najít České materiály, ale bohužel bez úspěchu. Popravdě ani ty značky mi pořádně nic neříkají.
Předem děkuji za jakoukoliv radu
↑ Prochycz:
Dobrý den.
Řekl bych, že termín může být "úplný soubor logických funkcí".
Děkuji za rychlou odpověď
Takže pokud tomu správně rozumím, tak musím dokázat, že pomocí
, to znamená pomocí
a negace jsem schopen vytvořit jakoukoliv logickou funkci, pokud to nedokážu, tak to pravděpodobně není úplný soubor logických funkcí?
↑ Prochycz:
Upřímě netuším. S takovýmdle příkladem jsem se nesetkal, ale předpokládám že by to mohlo být něco takového..:)
↑ Prochycz:
Abych ti to trochu učesal.
Máme 16 dvojargumentových funkcí (spojek) a 4 jednoargumentové. Některé stačí k nadefinování všech ostatních funkcí. Nejznámnější základní sada je Negace, Konjinkce, Disjunkce, Implikace (z leva do prava) a ekvivalence.
Není ale takový problém dokázat, že k nadefinování těchto (a tím vlastně všech) stačí Negace spolu s Disjunkci nebo Konjukncí (ve skutečnosti stačí ještě míň, ale to sem teď nebudu tahat).
Takže tobě vlastně stačí ukázat nadefinovatelnost Negace a Disjunkce/Konjunkce.
Pro zjednodušení dodávám, že obě varianty v zadání k jejich nadefinování stačí.
... pokud to nedokážu, tak to pravděpodobně není úplný soubor logických funkcí?
tohle mě pobavilo To je odvážné tvrzení:-D
Wotton napsal(a):
tohle mě pobavilo To je odvážné tvrzení:-D
Tak samozřejmě já nejsem taková kapacita, aby to byla pravda, ale např. když bych to dělal v testu, tak to musím brát tak, že sem to udělal dobře.
Jinak děkuji za nakopnutí, večer to prozkoumám.
↑ Prochycz:
neber to zle. Tím nikaj nezpochybňuju tvé schopnosti. Já jen, že v matematice, a ještě míň v logice je tohle nemyslyelná věta. Z toho, že jsem neco nedokázal, ještě nemůžu usoudit, že to nejde. A to nezávysle na tom, jak jsem v daném oboru dobrý.
Abych mohl říct, že to nejde, tak musím dokázat nemožnost toho že do jde.
Tak říkal jsem, že se na to podívám v pondělí, bohužel to vyšlo až dnes.
Tak se tedy zeptám, jestli jsem postup udělal správně:
Př. 1:
, 
Takže negaci tu samozřejmě dokazovat nemusím, takže už stačí jenom Disjunkce/Konjunkce. Přijde mi to v tomto případě až příliš jednoduché, že si myslím, že ten postup je špatně.
Disjunkce: Využiji negace a zneguji y -> 
Konjunkce: Opět použiji negaci zneguji x a pak celý výraz: 
Popravdě říkám si, jestli můžu tu negaci používat na jednotlivé členy, nebo je nutné to použí na celý výraz
, tzn. jestli není možné použít tu operaci negace pouze následovně 
↑ Prochycz:
já neříkal že to není jednoduché. Samozřejmě, že to je dobře.
A to co máš už odvozené, můžeš použít pro libovolné formule (případně formuli, jde-li o jednoargumentovou funkci), tedy jak pro celou, tak pro jednotlivé podformule, či atomy.
A stačilo ukázat jen disjunkci. Konjunkce už pak nutná není (jak jsem psal, stačí kterákoli z nich).
Já si říkal, že to bude asi jednoduchý, ale nečekal jsem, že až takhle v tomto případě. Věřím, že existují daleko složitější příklady na dokázání, jestli se jedná o úplný soubor log. funkcí či nikoliv.
Jen teda doplním, že ten druhý příklad bude následovně:
Př. 2:
´
Nonekvivalence:
, když dosadím za
nebo
automaticky si tím vytvořím negaci druhého vstupu, čímž je dokázáno, že jde o ÚSLF.
Děkuji tedy za dokopání k výsledku. Tímto to považuij asi za vyřešené. :-)
Stránky: 1