Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj všichni!
Tak se snažím pročítat materiály o obyčejných diferenciálních rovnicích a u metody "speciálních pravých stran" jsem narazil na to, že když mám rovnici
, kde
,
můžu tuto rovnici převést "díky lineární nezávislosti funkcí sin(2t) a cos(2t)" na tuto soustavu:
Mohli byste mi, prosím popsat, co je to za pravidlo? Nevzpomínám si na žádné pravidlo o lineárně nezávislých funkcích, které by tohle umožňovalo.
Moc díky za odpovědi,
Katsu
Ahoj ↑ Katsushiro:
Uvědom si, že pokud by z té rovnice neplynula ta soustava (která jen vyjadřuje nulovost těch koeficentů), potom by muselo platit, že existuje nějaká konstanta
tak, že
pro všechna
, což je očividně nemožné. To je ta lineární nezávislost.

↑ Bati:
Moc díky za odpověď.
Chápu, co to je lineární závislost, ale není mi jasné, proč by musela ta soustava vyplývat - mohl bys to, prosím, trochu víc rozvést?
↑ Katsushiro:
Ok, zkusím to napsat znovu. Měl bys souhlasit s tím, že tvůj problém se dá ekvivalentně přeformulovat takto:
Platí-li
pro všechna
, potom
.
Tohle tvrzení potřebuješ dokázat. Pro spor předpokládejme, že např.
. Potom ale z té rovnosti plyne
pro všechna
. A to je spor (např. proto, že tangens není konstantní funkce).
V tomhle důkazu sporem je vidět, jak tam pracuje ta lineární nezávislost funkcí sinus a kosinus. Ve skutečnosti se to tady ale dá udělat přímo, stačí za
dosadit
a
.

↑ Bati:
Už je mi to jasné, moc díky.
Stránky: 1