Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, peru se již delší dobou s příkladem. Nemohu na to absolutně přijít. Byl by tu někdo tak hodný pomohl mi postupem a výpočtem příkladu?
Děkuju moc za jakoukoliv odpověď.
↑ YouFou:
Počítat budeš pomocí určitého integrálu.
Budeš potřebovat meze. Ty najdeš tak, že položíš rovnost jednotlivých funkcí - řešíš kvadratickou rovnici.
Pak musíš určit, která funkce je "horní" a která "dolní", aby jsi mohl počítat integral.
Integruješ a dosadíš meze
Mohl by jsi mě ještě trochu nakopnout ohledně "Ty najdeš tak, že položíš rovnost jednotlivých funkcí - řešíš kvadratickou rovnici."
Budu ti moc vděčný. At na to čumím jak chci nevím stále jak na to :-(
↑ YouFou:
Kontrola zda to je dobře, je jednoduchá, stačí výsledek dosadit do původní rovnice, a zjistíš že ano.
Jak dál pokračovat máš napsáno zde↑ marnes:.
Zjistit která funkce je "nahoře" (třeba dosazením do obou). Tento krok není nutný.
A spočítat integrály a Ty pak od sebe odečíst.
Pokud jsem tedy počítal dobře mělo by to vyjít
Mohu se zeptat co mám provést ted. Děkují moc ještě jednou všem mi pomoct vyřešit tento příklad. Moc si toho opravdu cením. Jste moje záchrana :)
Stránky: 1