Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2009 20:27 — Editoval O.o (16. 04. 2009 20:44)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Derivace funkce tří proměnných přes limitu

Ahoj -),

mohl bych požádat o radu(y)?

Mám tu příklad (viz. níže), kde mám funkci tří proměnných, derivovat ve směru vektoru v podle definice derivace (přes limitu).

Myslím, že postup k limitě mám správně, ale nemám nejmenší tušení, jak upravit výraz limity, aniž bych použil l'Hospitale pravidlo. Prosím, jestli by mi mohl někdo poradit?

Příklad:

$ f(x, \ y, \ z)=xe^{yz} \nl A=[2; \ 0; \ \frac{17}{3}] \nl \vec{v}=(6; \ -3; \ 2) \nl D_f(A, \ \vec{v_j})={\lim}\limits_{t \to 0}\frac{f(A+\vec{v_j}t)-f(A)}{t}=? $

f - funcke tří proměnných (x, y, z)
A - bod, ve kterém mám provést derivaci ve směru vektoru v s tím, že v_j je normovaný vektor (jednotkový).
D_f(A, \ \vec{v}) - deriavce z bodu A ve směru vektoru v, kde v_j je jednotkový vektor

$  ||\vec{v}||=7 \nl A+\vec{v_j}t=(2+\frac{6}{7}t; \ -\frac{3}{7}t; \ \frac{17}{3}+\frac{2}{7}t) \nl f(A+\vec{v_j}t)=(2+\frac{6}{7}t) \cdot e^{(-\frac{3}{7}t)(\frac{17}{3}+\frac{2}{7}t)} \nl {\lim}\limits_{t \to 0}\frac{(2+\frac{6}{7}t) \cdot e^{(-\frac{3}{7}t)(\frac{17}{3}+\frac{2}{7}t)}-2}{t} $

Tady jsem skončil, zkoušel jsem, jestli se nenajde nějaká substituce, co by mi pomohla to přehodit na nějaký hezčí tvar a pak to upravit, ale nic. Úpravy smotné také nevedli k ničemu, zkouel jsem zlomek nějak rozšířit, ale také to moc nepomohlo, jsem v koncích, vůbec nevím, co by se s tím dalo dělat. Nezná tady někdo, prosím, náhodou nějakou pěknou fintu nebo matematickou operaci, která by se hodila?

Děkuji -)

PS: Přemýšlel jsem, jestli tam někam nejde zavést substituce s přirozeným logaritmem, aby mi to tam "posekalo" nějakou tu exponenciálu a mohl jsem s tím dále pracovat, ale to nevím ani jak udělat -).

#2 16. 04. 2009 21:06

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Derivace funkce tří proměnných přes limitu

↑ O.o:

Zarámovaný výraz limitně spočteš snadno. Prvá limita je pak typu
$ \lim_{x\to 0}\frac{\mathrm{e}^x-1}{x}=1. $

Jejím použitím dostaneš výsledek.

#3 16. 04. 2009 21:14

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Derivace funkce tří proměnných přes limitu

↑ Marian:

Ahoj -),

děkuji moc, jak se říká, vytáhl jsi mi trn z paty. Ani to takhle nevypadá, tak tragicky jako jsem si myslel, že to bude, jen kdyby mi něco takového i docvaklo :-).

Ještě jednou děkuji převelice =).

Zápatí