Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj -),
mohl bych požádat o radu(y)?
Mám tu příklad (viz. níže), kde mám funkci tří proměnných, derivovat ve směru vektoru v podle definice derivace (přes limitu).
Myslím, že postup k limitě mám správně, ale nemám nejmenší tušení, jak upravit výraz limity, aniž bych použil l'Hospitale pravidlo. Prosím, jestli by mi mohl někdo poradit?
Příklad:
f - funcke tří proměnných (x, y, z)
A - bod, ve kterém mám provést derivaci ve směru vektoru v s tím, že v_j je normovaný vektor (jednotkový).
D_f(A, \ \vec{v}) - deriavce z bodu A ve směru vektoru v, kde v_j je jednotkový vektor
Tady jsem skončil, zkoušel jsem, jestli se nenajde nějaká substituce, co by mi pomohla to přehodit na nějaký hezčí tvar a pak to upravit, ale nic. Úpravy smotné také nevedli k ničemu, zkouel jsem zlomek nějak rozšířit, ale také to moc nepomohlo, jsem v koncích, vůbec nevím, co by se s tím dalo dělat. Nezná tady někdo, prosím, náhodou nějakou pěknou fintu nebo matematickou operaci, která by se hodila?
Děkuji -)
PS: Přemýšlel jsem, jestli tam někam nejde zavést substituce s přirozeným logaritmem, aby mi to tam "posekalo" nějakou tu exponenciálu a mohl jsem s tím dále pracovat, ale to nevím ani jak udělat -).
↑ Marian:
Ahoj -),
děkuji moc, jak se říká, vytáhl jsi mi trn z paty. Ani to takhle nevypadá, tak tragicky jako jsem si myslel, že to bude, jen kdyby mi něco takového i docvaklo :-).
Ještě jednou děkuji převelice =).
Stránky: 1