Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím všechny, potřeboval bych trochu pomoct s aplikací trojného integrálu. Zadaní zní: vypočtěte objem tělesa ohraničeného křivkami z=0, y=1, y=x^2, x+y+z=4. Vím že bych použil trojný integrál ale opravdu se nemůžu dopočítat. Budu rád za každou pomoc. Díky

↑ kotik16:
Tady http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=89061 se řešil podobný příklad ve 2D, dál ve vláknu rozebírám obecný postup, který používám. :-)
EDIT: A tady http://forum.matweb.cz/viewtopic.ph … 28#p499128 je něco podobného ve 3D.
↑ Sergejevicz:
Díky za reakci, já celkem umím počítat trojné integrály ale mým problémem je graf a hlavně z toho grafu pak určit to výsledné těleso. Právě pro tyhle plochy jsem úplně vyřízený :D nešlo by to aspoň nějak načrtnout ? byl bych moc vděčný :)
Zdravím,
↑ kotik16: výsledné těleso je dobré pro představu, ale někdy nemusí být snadno nakreslitelné, ovšem pro výpočet meze potřebuješ nějak zjistit. Ve Tvém případě bude nakresleni celkem snadné: v rovině
nakreslím podstavu tělesa vymezenou přímkou
a parabolou
. Jelikož předpisy těchto křivek nejsou závislé na z, ve všech rovinách rovnoběžných s z=0 budou stejné vymezující křivky, tedy nad podstavou nakreslím takový kolmý "komín". Rovinu
nakreslím tak, že najdu body náležící rovině a nacházející na souřadnicových osách, tedy položím vždy po dvojicích vždy 2 souřadnice za 0, potom na osách mám body (4, 0, 0), (0, 4, 0) a (0, 0, 4).
Zkontroluji, zda rovina
zasahuje do podstavy, kterou jsem vytvořila na úvod: pro z=0, stopa roviny je
, tuto přímku zakreslím a najdu (pokud jsou) průsečíky s podstavou.
Pro výpočty mezí hlavně potřebuješ najít průsečíky v rovině xOy (podstava tělesa). Výška tělesa z bude v mezích vyplývajících ze zadání omezujících rovin:
a
. Stačí tak? Děkuji.
Edit: oprava TeX
↑ jelena:
jo super přesně tak to chápu taky :D děkuji. Mi však při počítání vychází nepříliš hezký výsledek. pokud to porovnám s výsledky tak se liším diametrálně. chtěl bych si jen porovnat meze. 
Sedí to? díky moc za pomoc :)
Děkuji, opravila jsem zápis v TeX ↑ příspěvek 5:. Nelze říci, že by to bylo úplně špatně, jelikož zadání neupřesňuje dostatečně striktně, nad kterou části oblastí vymezené uvedenými podmínkami je třeba počítat (uzavřených oblastí vychází více) a Tebou navrženou oblast vidím také jako možnou - na obrázku to je bílý trojúhelník napravo nad přímkou y=1.
Spíš ale budu předpokládat, že se požaduje pod přímkou
a nad parabolou
(fialová oblast), potom stopa roviny (zelená přímka)
do této oblasti nezasahuje.
Meze pro fialový obrázek určitě najdeš. Pokud máš výsledky úlohy, tak jen překontroluj, prosím, ke které oblasti výsledek patří. Pokud výsledky nemáš, v řešení bys měl uvést výpočty pro jednu, druhou a dokonce i třetí uzavřenou oblast (modra velká nahoře nad přímkou y=1).
pokud to porovnám s výsledky tak se liším diametrálně.
zkus nejspíš vypočítat nad fialovou oblasti, meze pro
jsou použitelné pro každou z uvedených oblastí.