Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Hledal jsem zde na foru a našel jsem příklad, se kterým mám problém i já. Konkrétně je to dotaz od uživatele valenda. Jedná se o příklad na zjišťování prvního inteferenčního maxima.
Zadání příkladu:
Dva bodové zdroje koherentního světla vyzařují ve vzduchu monofrekvenční světlo o vlnové délce 600 nm. Na stínítku ve vzdálenosti 3,0 m určete polohu bodu, v němž je první interferenční maximum. Vzájemná vzdálenost zdrojů světla je 0,50 mm.

Červeně zakroužkované věci bohužel nechápu. Proč (y+d/2)^2 a (y-d/2)^2 ?
Dík moc za případnou odpověď

↑ rendlik:
Nechci fušovat autorce - jinak zdravím:-) Ivanu - do řemesla, ale pokusím se vysvětlit, pokud jsem dobře pochopil i já:-)
Aby jsi pochopil tvé červené údaje, tak bych trošku bod B posunul směrem nahoru, aby ta spojnice S1B nebyla rovnoběžná s čárkovanou čarou. Takže bod B by byl trochu posunut nahoru a místo bodu B označ X. Vzdálenost /OB/= y. Dále ještě veď rovnoběžku s čárkovanou čarou bodem B, aby to protlo spojnici S2S1 - bod označ K, tak aby trojúhelník S2KB byl pravoúhlý u vrcholu K
1. rovnice je Pyt věta pro trojúhelník S1XB, kde je pravý úhel u X. /S1X/=l, /XB/= y-d/2, /S1B/=l1
2. rovnice je Pyt věta pro trojúhelník S2KB, kde /S2K/=y+d/2, /KB/=l, /S2B/=l2