Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2009 18:04

rendlik
Zelenáč
Reputace:   

Interferenční maximum - vysvětlení

Ahoj. Hledal jsem zde na foru a našel jsem příklad, se kterým mám problém i já. Konkrétně je to dotaz od uživatele valenda. Jedná se o příklad na zjišťování prvního inteferenčního maxima.

Zadání příkladu:
Dva bodové zdroje koherentního světla vyzařují ve vzduchu monofrekvenční světlo o vlnové délce 600 nm. Na stínítku ve vzdálenosti 3,0 m  určete polohu bodu, v němž je první interferenční maximum. Vzájemná vzdálenost zdrojů světla je 0,50 mm.
http://vzorecky.com/Images/SbirkaObrazky/SbF_6-053.gif

http://forum.matweb.cz/upload/509-173-IMG_0002.jpg

Červeně zakroužkované věci bohužel nechápu. Proč (y+d/2)^2 a (y-d/2)^2 ?

Dík moc za případnou odpověď

#2 16. 04. 2009 21:21

marnes

Re: Interferenční maximum - vysvětlení

↑ rendlik:
Nechci fušovat autorce - jinak zdravím:-) Ivanu - do řemesla, ale pokusím se vysvětlit, pokud jsem dobře pochopil i já:-)
Aby jsi pochopil tvé červené údaje, tak bych trošku bod B posunul směrem nahoru, aby ta spojnice S1B nebyla rovnoběžná s čárkovanou čarou. Takže bod B by byl trochu posunut nahoru a místo bodu B označ X. Vzdálenost /OB/= y. Dále ještě veď rovnoběžku s čárkovanou čarou bodem B, aby to protlo spojnici S2S1 - bod označ K, tak aby trojúhelník S2KB byl pravoúhlý u vrcholu K

1. rovnice je Pyt věta pro trojúhelník S1XB, kde je pravý úhel u X. /S1X/=l,  /XB/= y-d/2, /S1B/=l1
2. rovnice je Pyt věta pro trojúhelník S2KB, kde /S2K/=y+d/2, /KB/=l, /S2B/=l2

Jo. A na začátku vás zdravím.

Zápatí