Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dítě o hmotnosti 20 kg houpající se na houpačce působí na závěsy houpačky silou (hmotnost houpačky zanedbáváme):
a) trvale větší než 200 N
b) trvale menší než 200 N
c) oscilující kolem 200 N, střídavě menší a větší v závisloti na poloze houpačky
d) s konstantní veliksotí 200 N
Správně je c), což jsem i nějakým způsobem odhadl. Kdy ale působí na závěsy houpačky nejmenší a kdy největší síla? Jaké tam platí vztahy?

↑ Galileo:
Největší síla je, když je houpačka svisle. To se sčítá síla tíhová a síla odstředivá. Když jde houpačka z této polohy, tak se zmenšuje síla na sedačku způsobená hmotností a taky klesá velikost síly odstředivé, jelikož rychlost pohybu klesá.

↑ Galileo:
Na hmotné těleso působí síla tíhová, která má směr stále svislý. V případě, že se sedačka vychyluje ze svislého směru, tak směr tíhové síly a síly kolmé na sedačku se už totožný není. Na sedačku působí síla tlaková a je to jen část tíhové (rozklad sil). Kdyby sedačka svírala se svislým směrem úhel 90 stupňů, tak na sedačku už žádná tlaková síla nepůsobí.
ale proč se zmenšuje i síla na sedačku způsobená hmotností?
Ale pozor! Ty neurčuješ sílu na sedačku, ale na závěs. To jsou dvě různé síly.
↑ zdenek1:
To je pravda, ale myslel jsem si, že to jsou ty samé síly. Nemohl by mi to prosím někdo nakreslit jako rozklad sil? Protože teď už tomu vůbec nerozumím.
Galileo napsal(a):
↑ zdenek1:
... Nemohl by mi to prosím někdo nakreslit jako rozklad sil? Protože teď už tomu vůbec nerozumím.
Řekl bych, že za vlastní pokus nic nedáte a jako bonus tomu nejspíš začnete i rozumět.
Tak jsem si to zkusil nakreslit a snad tomu začínám trochu rozumět, ale mám dvě nejasnosti:
1) Když je houpačka v nesvislém směru a já si rozložím tíhovou sílu na 2 části, jedna z nich je síla tlaková (působí na závěs) a jak by se říkalo té druhé?
2) Jak mám do obrázku zakomponovat tu odstředivou/dostředivou sílu?

↑ Galileo:
1) to je síla (část tíhové), která způsobuje návrat houpačky do svislé polohy
2) odstředivá síla má směr od středu otáčení - vždy