Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Počítal jsem nějaké úlohy, nekteré mi al nešli vypočíst, je jich celkem dost :( PRosím nějakého dobrovolníka, jeslti by mi to nevysvětlil i s postupem. Předem děkuji za každou vypočtenou úlohu. Je to pro mě celkem důležité, mám příjímačky a sám jsem si s tím bohžužel neporadil, to mě mrzí.
1) Starý stroj by musel pracovat 20hodin, aby vyrobil požadované množství výrobků. Za kolik hodin vyrobí stejné množství výrobků nový stroj, vítel-li že společně jim daná práce trvala jen 
? Tady jsem uvažoval takto:
ale myslím, že je spatne vypocteno rovnice, protože si jsem na 90% jistý, že je dobře. Má vyjít: 15h.
2) Samotným prvním přítokem by se nádrž naplnila za 7 hodin, asmotným druhým přítokem za 6 hodin. PRotože bylo třeba naplnit nádrž za 2 hodiny, byl současně s prvním a druhým přítokem otevřen i třetí přítok. Jak dlouho by se nádrž plnila jen tímto přítokem ? Tady má úvaha nad rovnicí:
má vyjít : 5h 15min
3) Pět dalždičů mělo vydláždit nádvoří zámku o výměře 1440 m2 (čtveřečních). Ještě před zahájením práce však jeden z nich onemocněl. Zbývající čtyři se pak rozhodli, že dodrží termín. Každý z nich však musel zvýšit denní výkon o 6 m2 (čtverečních). Jaký byl nový denní výkon každého z dalždičů a kolik dníjim trvala práce ? Má úvaha :
to je kolik museli udělat ... takže asi ten výslední rozdíl 72 : 6 , to je 12 dní. Poté
a to nějak nevýchází, tak nevím. má vy¨jít : 30mčtverečních, 12 dní.
4) Jenda jel na kole nejprve 3km do kopce. Pak následoval 13km dlouhý sjezd. Při sjezdu z kopce jel Jenda průměrnou rychlostí o 16km/h vyšší než do kopce. Jak dlouho trvala Jednovi jízda, víte-li, že jeho průměrná rychlost na celé trase byla dvojknásobkem jeho rychlosti při jízdě do kopce ? Má úvaha: img]http://forum.matweb.cz/upload/515-equation6.png[/img]
. má vyjít: 48minut .
5) Dvojnásobek neznámého čísla a jeho trojnásobek zvětšený o 200 jsou v poměru 4:7. Určete neznámé číslo. Má úvaha :
. Má vyjít: 400.
Tak ještě jednou děkuji předem . :) Ještě mozná potom přijdou dvě úlohy :D Zatím si nevím rady, ale sand na to přijdu :)
↑ Dexihno:
Př.2)
Př.3)
x - původní denní výkom 1 dlaždiče
x + 6 - nový výkon(máme určit)
Počet dní 
Př.5)

↑ Dexihno:
Př.4)
Označme:
v - rychlost do kopce potom:
v + 16 - rychlost z kopce
2v - průměrná rychlost na celé trase
Celá trasa je dlouhá 3 + 13 = 16 km
Ze vzorce:
kde s je dráha, v rychlost, t čas,musí platit:
Čas do kopce 
Čas z kopce 
Celkový čas 
Pak musí platit:
rychlost do kopce
Čas do kopce je: 
Čas z kopce je: 
Celkový čas je:
(1 hodina = 60 minut)
Mám tu tedy ještě jednu ulohu, kterou jsem nevypočetl, děkuji za pomoc.
1) Malíř Hůlka smíchal při přípravě růžové barvy červenou a bílou barvu v poměru objemů 3:2. Aby získal sytější tón, přilil do hotové směsi ještě 9litrů červené a 9litrů bílé barvy. Poměr bíle a červené barvy ve směsi pak byl 6:5. Kolik litrů barvy si připravil ?
Nemělo by se to poočítat přes dvě neznámý, patří to ještě do kapitoly o jedné neznámé, tak to tedy opravdu nevím ... Možná by šlo x+9/3 + x+9/2 = x/6 + x/5 ... ale to je blbost, X nemůže být dvě rozdílná čísla..

↑ Dexihno:
Dalo by se to řešit i takto:
Celkem barvy bude:
Děkuji, také mě to poté v noci napadlo že by to šlo vlastně i takto :D Ale teď zase přišla nová úloha která mi nejde vyřešit.
Poměr peněžních částek X, Y a Z je X : Y : Z = 2 : 7 : 11. Součet částek X a Y je 405 Kč.
Kolik korun činí částka X, Y a Z?
Tři neznámé jsme nebrali, ale zkoušel jsem to takhle: X/Y/Z/1=2/7/11/1
X+Y=405
To mi ale vůbec nevyšlo, ale nejsem si jist, možná je to dobře.
Ještě jedna úloha, byla v testu, ale již si nepamatuji, jak se počítá.
Dvě kružnice mají vnitřní dotyk, je-li délka jejich středné 15mm, a vnější dotyk, je-li délka jejich středné 71mm. Vypočtěte délky poloměrů obou kružnic.
Středná je úsečka, která spojuje jejich středy že ? Stejnak nevím jak na to ... :(
X + Y tvoří dohromady 2+7=9 částí a X+Y=405. Proto 405/9=45. Pak vím, že X zabírá 2 části, čili 2*45=90 a Y zabírá 7 částí, čili 7*45=315. Pak jen dopočítat Z. Tak třeba Y:Z=7:11, víme, že Y=315 -> 315:Z=7:11 ->Z=(315*11)/7=495.
Jak jednoduché, jen myslet... :( Děkuji. Mohu prosím někoho poprosit o tu druhou úlohu ještě ?
Tady zkopirovano:Dvě kružnice mají vnitřní dotyk, je-li délka jejich středné 15mm, a vnější dotyk, je-li délka jejich středné 71mm. Vypočtěte délky poloměrů obou kružnic.
Středná je úsečka, která spojuje jejich středy že ? Stejnak nevím jak na to ... :(
↑ Dexihno:
poloměry kružnic r, r_1
Pokud jem to dobře pochopil pak: