Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, mohl by mi někdo pomoct, s řešením této úlohy ?
Zadání:
Navrhněte velikost nejmenší možné krabice ve tvaru kostky, do které by bylo možné naskládat tři druhy hracích kostek s délkou hrany 3 cm, 5 cm a 6 cm tak, aby byl prostor krabice zcela využit.
Zkouším na řešení přijít tak, že počítám obsah i obvod každé z kostek a podle toho řeším velikost krabice, ale nevychází mi to, abych naplnila krabici tak, aby byla zcela využita.
Aspon napovědět...... Díky Nicol
↑ Nicol Anet:
Ono tam nejde ocobvod, alebo o odsah, ale o niečo iné.

↑ mukel: Ahoj, moc děkuju za nápovědu. Šlo o objem, viď :-)........
↑ Nicol Anet: Ano.
Dobrý večer,
u této úlohy bych využil toho, že krabice má mít tvar krychle, to jest všechny tři rozměry má stejné a pokud je úkolem navrhnout nejmenší možné rozměry krabice, aby do ní bylo možné naskládat krychličky tří druhů, bude stačit určit nejmenší společný násobek rozměrů krychliček. Tedy:
, z čehož bych usuzoval, že nejmenší možná krabice bude mít hranu 30cm.
Přes objem by to určitě též šlo, ale přijde mi to zbytečné:
čímž je definován objem krychle, z čehož hranu spočítáme jako
Napadlo mě, že pan mukel možná uvažoval výpočet přes součet objemů krychliček. Tedy
a hrana této krychle ![kopírovat do textarea $a= \sqrt[3]{368} \doteq 7,166$](/mathtex/56/56e21e76039f681429a76b20c8a11428.gif)
Ačkoliv z jednoho zajímavého (již vyřešeného) matematického problému plyne, že krychli nelze rozdělit do dvou stejných krychlí, nejsem si jist, zda to platí i pro krychle tři. Tudíž nejsem si jist, zda by toto řešení vůbec bylo reálně možné.
↑ Ravda:
Tipujem, že pán mukel to myslel presne ako ty.
Ide predsa o "objem". Hrany veľkej kocky musia byť také, aby sa menšie kocky k nim dali bezo zvyšku priložiť a vyplnili tak celé vnútro veľkej kocky (jej objem).
A hlavne zadávateľka úlohu označila za vyriešenú.
Stránky: 1