Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřebovala bych pomoct s řešením této úlohy.
Pomocí druhé derivace funkce najděte inflexní body a určete intervaly konvexnosti a konkávnosti.
Druhou derivací mám, ale nevím co dál, děkuji za rady...
↑ marketa0007777:
Zdravím,
je nutno spočítat, pro která t se druhá derivace rovná nule. Tyto body mohou být inflexní. Potvrdit to lze tak, že zjistíme, na kterých intervalech je funkce konvexní (druhá derivace větší než nula) a konkávní (menší než nula). Pokud se v daném bodě (který je součástí Df) mění znaménko druhé derivace, pak je tento bod inflexní.
↑ runcorne: je možné, že mi vychází diskriminant pri zjisštění inflexních bodů 80?
↑ marketa0007777:
Ahoj.
Začal vych určením definičního oboru. Je jím sjednocení intervalů .
Konvexnost resp. konkávnost musíme řešit na každém z těchto intervalů zvlášť.
Předpis pro funkci bych ještě poněkud upravil, aby se s ní pohodlněji pracovalo:.
Nejsem zastáncem pouze technických návodů typu "udělej to a to" bez dalšího vysvěltení a zdůvodnění.
Že nekonstantní hladká funkce je na intervalu konvexní, intuitivně znamená, že se nikde v tomto intervalu
"nezpomaluje" její případný růst ani "nezrychluje" její případné klesání.
Obdobným způsobem lze objastnit, co znamená, když je funkce na intervalu konkávní.
Odtud plyne metoda zjišťování kovexnost resp. konkávnosti funkce vyšetřováním průběhu její derivace.
Inflexní bod je takový, jehož průchodem se kovexnost funkce změní na konkávnost nebo naopak.
↑ Rumburak: takže s derivací vůbec nemusím pracovat? Mám ji v zadání, tak se bojím, aby to nebyla chyba..... jinak druhá derivace mi vyšla
↑ marketa0007777:
Netvrdím, že s derivací není třeba pracovat, nicméně je dpbré vědět, proč s ní pracujeme právě tak a tak.
Znaménko první derivace funkce nám říká, zda je funkce
v daném intervalu rostoucí nebo klesající ,
absolutní hodnota první derivace charakterisuje míru ("rychlost") toho růstu resp. klesání v určitém bodě.
Druhá derivace funkce pak obdobným způsobem vypovídá o vlastnostech funkce
. Chceme-li tedy
nalézt interval, na němž je funkce (majícÍ druhou derivaci) konvexní, hledáme interval, na němž je
funkce neklesající, tedy interval, kde platí
.
Úpravu jsem provedl proto, aby se snadno
derivovalo:
,
atd.
↑ Rumburak: a muj výsledek derivace je správný?
(Prevzaté z príspevku od Al1 - :-) zdravím.)
Ak ju máš takto, tak áno.
Rumburak ju má rovnakú, len ináč zapísanú.
Tá tvoja je zrejme zle, stačí porovnať.