Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Přeji hezký den,
dostali jsme za úkol vypočítat pár příkladů a z jedním z nich si nevím rady. Chyběl jsem na několik hodin výuky a mám v hlavě guláš.
Petáková 107/30c
p = {[1+2t;2-3t]}
q = {[17+4k;-6-2k]}
Po roznásobení
a
mi vyšlo, že 
A teď nevím co dál. Toto má tedy jedno řešení? Měl bych spočítat jestli ten bod leží/neleží na přímce, že?
Nyní nevím jak postupovat dál.
↑ Zilbel:
Dobrý den.
Předpokládám, že hledáte průsečík přímek řešením soustavy
1+2t = 17+4k, 2-3t = -6 - 2k
takže spočítat ještě t, pokud je jedno řešení tak přímky jsou různoběžky. Možná též napsat souřadnice průsečíku.
↑ Zilbel:
Zdravím,
při řešení soustavy vytvořené z rovnic obou přímek skutečně vychází
. A teď stačí toto k dosadit do rovnice přímky q,a tím dopočítat souřadnice průsečíku. Parametr t počítat ani nemusíš (zde t=0), bylo by to jen pro kontrolu souřadnic průsečíku - po dosazení t=0 do rovnice přímky p by musel vyjít stejný bod - průsečík
↑ Zilbel:
Ano, to je dobře. Podívej se ještě jednou na mou odpověď v #3. A co jsi vlastně spočítal?
Každá z tvých přímek je zadaná svou parametrickou rovnicí, tedy bodem a směrovým vektorem.
U přímky p je její směrový vektor (2, -3) umístěn do bodu P[1; 2]. A když jsi v soustavě vypočítal, že t=0 znamená to, že se do průsečíku obou přímek dostaneme tak, že bod P[1; 2] posuneme o 0-násobek směrového vektoru. Tedy bod P je přímo průsečík obou přímek.
Pro přímku q pak je její směrový vektor (4, -2) umístěný do bodu Q[17, -6]. A protože k=-4, tak se do průsečíku obou přímek dostaneme posunutím bodu Q o (-4)-násobek směrového vektoru (4, -2)