Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevím si rady s postupem u následujících limit:
1. lim ((1/x) - (1/ln(x+1)))
(x->0)
Vysledekk: (-1/2)
Muj postup: upravit na spolecneho jmenovatele, pote vydelit vyrazem x/x a nasledne upravit podle vzorce pro limity ln(1+x)/x=1, ale pote mi vychazi limita 0, nejpis opominam nejakou logaritmickiu vetu diky, ktere by se to dalo upravit jen nevím jakou:(
2. lim (1+(1/3x)) na (-9x+7)
(x->oo)
Vysledek: e na (-3)
Muj postup: Nejprve jsem si rozlozil na (1+ (1/3x)) na -9x + (1+(1/3x)) na 7 a pote jsem hledal limity... limita druheho vyrazu je 0, ale u prvniho nevim pres jakou upravu se dobrat toho aby se (1+(1/3x)) na (- 9x) rovnalo e na (-3).. vím že podle vzorce (1+(1/x)) na x = e, ale nevím jak to podrobněji rozepsat.
Dekuji za pripadnou napovedu.
1) po uprave na spolecneho jmenovatele sem pouzil dvakrat l´hospitala a vyslo mi tech -1/2.
2) (1+1/3x)^(-9x+7)=[(1+1/3x)^7]*[(1+1/3x)^(3x)]^-3, (pozor, je tam * ne + mezi temi cleny)prvni clen konverguje k jednicce,hranata zavorka v druhem clenu konverguje k e