Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Potřebuji vědět, jak se počítá logaritmus bez kalkulačky-Jak to mám spočítat?
Například: log 1/81 ?
Na počítání nemám povolenou kalkulačku, nevíte někdo, jak se to dělá?
Zkoušela jsem přes exponenciál - substituce. Ale asi to není správné řešení, nebo tam Já dělám něco špatně...
Mockrát děkuji
↑ Zdravim:
Dobrý den.
Řekl bych - logaritmické tabulky.
↑ Zdravim:
Ahoj, a není to náhodou logaritmus o základu 3?
↑ check_drummer:
Ne, základ nemám..právěže kdybych věděla--měla základ, tak sem nepíši--protože bych si to ihned spočítala... problém je v tom, že je to např. log bez základu nějakého čísla..ať je to zlomek nebo celé číslo...

↑ Zdravim:To já nevím. Ty jsi psala, že když budeš mít základ, tak to zvládneš.

↑ Zdravim:
Jestli je příklad zadán takto
, tak si moc vybírat nemůžeš, jelikož základ JE 10

↑ Zdravim:
Osobně se přikláním k tomu, co už tu bylo napsáno a to je, že je příklad špatně zadán (napsán) pro to, abychom mohli počítat bez kalkulačky.
↑ Zdravim:
Zdravím,
při nahlížení do materiálů jsem našel toto: fci logarimus můžeme " nahradit" v blízkém okolí bodu 10
nebo 
Takže 
Ještě přesněji vychází 
Na kalkulačce 
Pokud ale nemáš vyloženě požadavek na vyjádření daného logaritmu jako desetinného čísla, ponech (výsledek) v podobě 
↑ Al1:
To je ten problém..víš-víte, já jsem počítala příklad z posloupností..geometrická posl. kde jsem věděla a1, q, an. Musela jsem přijít na n. Tak pochopitelně jediné co mě napadlo je jít na to přes vzorec: an=a1
qn –1 ..tudíž jelikož se chci dopátrat n, tak jsem musela dát logaritmy, které vydělím....s kalkulačkou vše na pohodu...
1 = 81
1/3 na n-1
1/81 = 1/3 n-1
log1/81 = n-1 log 1/3
n-1 = log 1/81 / log 1/3
????

↑ Zdravim:
No ale to je to, co nám chybí a je to úplně jiné zadání a příklad je řešitelný. Jelikož jsi sem napsala jen část příkladu, tak se pak můžeme zbláznit a neporadit ti
Takže nakonec opravdu šlo o základ 3. :-)
No počítat odmocniny bez kalkulačky z libovolného čísla mi taky nepřipadá úplně jednoduché.
V tom případě stačí aproximovat přímkou. Ale zde i ta odmocnina není neřešitelná
a přibližnou hodnotu
si mnozí "počtáři" pamatují.
Nakonec ovšem řešíme úplně jiný a úplně lehký příklad, takže vlastně o co jde. :-)