Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
za pár dní mám zkoušku, a tak jsem se rozhodl, že se na to podíváme. Začali jsme desátým cvičením http://www.fp.tul.cz/kmd/lide/finek/MA1/Cviceni10.pdf
První tří příklady jsem úspěšně zpočítali. Teď stojíme nad čtvrtým a nevíme co a jak dál. Nemohli byste mi dát prosím malou nápovědu? Pak to jistě zvládnu. Dík moc.
Jak tak koukám, menší popostrčení by se mi hodilo i u těch ostatních. Ještě jednou dík.
5) upravit citatel podle vzorce cos2x = cos^2 x - sin^2 x a roztrhnout na dva zlomky a pak zustane ve jmenovateli cos^2 x nebo sin^2 x, coz se zintegruje podle zakladnich vzorcu
6) cotg^x si napsat pomoci sin^2 x a cos^2 x, vyraz v citateli vyjadrit pomoci funkce ze jmenovatele a roztrhnout na dva zlomky
7) per partes
8) per partes
9) per partes
10) per partes
takze ten nasledujici integrand uprav pomoci vztahu cos(2x) = cos^2 (x) - sin^2 (x)
dalsi cotg^2 (x) = cos^2/sin^2 = (1-sin^2)/sin^2..vydelit, zintegrovat
dalsi pude roznasobit a x*exp(x) se udela per partes
x^2ln(2x) pude taky per partes
stejne tak xarctgx
predposledni taky per partes
ten posledni se udela dvakrat per partes a vznikne rovnice pro ten integral, kdyz ti to nebude jasne, tak napis
hmm tak sem posledni, moc dlouho sem premyslel:)