Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 02. 2016 12:23

slender
Pozice: student
Reputace:   

Věta o charakteristice eulerovských grafů

Zdravím,
mám v poznámkách z teorie grafů následující větu:

$\text{Graf }G\text{ je eulerovský, právě když má všechny stupně sudé a po odstranění}\nl\text{izolovaných vrcholů (vrcholů stupně 1) zbyde souvislý graf.}$
A pod tím takovýto příklad:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-02/44093_graf.png

Nemají náhodou izolované vrcholy stupeň 0?

Předem díky...

• (téma jako vyřešené označil(a) slender)

#2 07. 02. 2016 14:34

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: Věta o charakteristice eulerovských grafů

Tak si říkám, jestli jsi neudělal chybu v poznámkách. :-) Samozřejmě, že izolované vrcholy jsou stupně nula.

Ale zajímalo by mě, jak jste si definovali eulerovský graf. Já to znám tak, že nutná podmínka pro eulerovskost (multi)grafu je souvislost.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 07. 02. 2016 14:39 — Editoval slender (07. 02. 2016 14:41)

slender
Pozice: student
Reputace:   

Re: Věta o charakteristice eulerovských grafů

↑ byk7: Dobrý, díky. :)

No, definovali jsme si to jako graf, ve kterém existuje uzavřený eulerovský tah. Eulerovský tah jsme definovali jako tah, který obsahuje všechny hrany. Uzavřený tah jsme pak definovali jako tah, který začíná a končí na tomtéž vrcholu.

Podle té definice by tedy eulerovský graf mohl kromě souvislé komponenty obsahovat právě tyhle izolované vrcholy.

EDIT: Tu větu jsem si opsal z poznámek přednášejícího (str. 46), právě proto mě to zarazilo a radši jsem se zeptal. :)

Zápatí