Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, věděl byste někdo řešení těchto příkladů? Přepona pravoúhlého trojúhelníku má velikost 37 cm, součet velikostí odvěsen v tomto trojúhelníku je 47. Určete velikost odvěsen.
Další příklad: Sestrojte trojúhelník KLM, je-li k=6cm, tk=6cm, vt=5,6 cm
Děkuji
↑ baram:
Zdravím,
nějaký nápad? Máš pravoúhlý trojúhelník - v něm platí Pythagorova věta - sestav ji a doplň, co znáš. A máš dvě neznámé - odvěsny
a
.
Součet velikostí odvěsen v tomto trojúhelníku je 47 : 
Edit: Název tématu
pravoúhlí trojúhelník
je s pravopisnou chybou, oprav ji.¨
Opraveno. (byk7)

Dobrý večer,potřebují si vyrobit vibrační separační stul.Deska stolu má být v náklonu 10°.Takže potřebují zjistit o kolik cm budu muset navýšit jednu stranu stolu.Hledal jsem na internetu chytré řady,ale akorad my to zamotal hlavu.Jen jsem našel druh výpočtu ( výpočet délky strany za pomocí 1 strany a dvou úhlů). Mám pravoúhlý trojúhelník (zakladnu- 1 odvěsnu dlouhou 30cm) a levou stranu trojuhelniku ( 2 odvěsnu ,bez délky v úhlu 90°)a na pravé straně trojúhelníku přeponu bez délky v úhlu 10°. Potřeboval bych spočítat délku 2 odvěsny, kde ji protne přepona v úhlu 10°.Výsledný rozměr v cm,použijí k navýšení pružných nohou na jedné straně stolu.Předem mockrat děkuji,za výpočet. Kutil Mira
↑ Roidoc:
Obrázek je dobře, jen v něm vyznačit, co známe