Dobrý den,
mám zadanou slovní úlohu:
Pan Louda zjistil, že jeho prase má hmotnost 46 kg a že od posledního vážení se jeho hmotnost denně zvyšovala průměrně o 0,45 kg. Vyjádřete rovnicí i grafem funkční závislost hmotnosti prasete v kilogramech (y) na počtu dnů jeho krmení (x), víte-li, že bylo krmeno až do hmotnosti 100 kg a že průměrné denní přírůstky jeho hmotnosti byly stále stejné.
Je graf udělán správně?
Je
a
správně?
Vůbec nevím, jak mám udělat předpis rovnice.
Zdravím,
pokud na osách máš vyznačenu stoupající řadu 10, 20, 30 ..., tak které číslo má předcházet 10 nalevo (tam, kde teď máš 46 kg)? K úloze - představ si, že v den D=0 jsi poprvé prase zvážil, tomuto D odpovídá souřadnice na ose x=0. Co bude na ose y, kde má být hmotnost, podle zadání úlohy? Doplň to, prosím, potom budeme pokračovat dalším vážením. Děkuji.
↑ Roidoc:
Graf není správně. Podle zadání má prase tloustnout. Podle tvého grafu hmotnost prasete klesá až tak, že 120. den má prase nulovou hmotnost :-)
Zde jde o lineární funkci, ta má předpis y=ax+b. Máš správně popsané osy grafu, na ose x je čas (v dnech), na ose y hmotnost v kg. Znáš dva údaje:
1) na "začátku" vážilo prase 46 kg. Za začátek bych považoval nultý den zkoumání toho, jak prase tloustne.
2) Prase přibere každý den 0,45 kg. Takže váha prasete bude záviset na tom, který den ji pan Louda zjišťuje.
Z těchto dvou informací získáš koeficienty a, b do rovnice y=ax+b.
Do té rovnice dosadíš za y číslo 100, protože zkoumáš, který den (pro které x) bude hmotnost prasete 100 kg.
Vypočítáš x. Z něj stanovíš definičnî obor své funkce - ten vyjadřuje všechny dny, kdy Louda zkoumal váhu prasete VČETNĚ nultého a x-tého. Pak nakreslíš graf.
edit: psal jsem to z mobilu - a děsně dlouho (interpunkce apod.), mezitîm se tématu ujala Jelena. Dochází mi baterka, nebudu už dnes v tomto vlákně pokračovat.
↑ ThEBI:
Zatím jsem tedy zde.
Prase vážilo 46kg ještě předtím než ho pan Louda začal vážit, tedy nultý den.
Akorát furt nemohu pochopit tu rovnici.
Platí, že
a
?
Za
dosadím 100kg proto, že je to maximální váha do které bylo prase krmeno?
bude 0,45, protože ho musím násobit s
, které nevím, ale musím zjistit?
Tedy
?
A výsledek rovnice je
?
↑ Roidoc:
Stačí si uvedomiť, o čo reálne ide.
Začiatok (deň 0) ..... 46 kg
Po 1. dní ..... 46 + 1×0,45 kg
Po 2. dní. ..... 46 + 2×0,45 kg
Po 3. dni. ..... 46 + 3×0,45 kg
a tak ďalej.
Po x-tom dni ..... 
Rovnica: výsledná hmotnosť
Po x dňoch:
Samozrejme, že graf musí rásť, keď rastie hmotnosť prasaťa.
Otázke nerozumiem.
Graf nemôže klesať, keď y s väčším x rastie.

No - prvý bod je ![kopírovat do textarea $[0;46] $](/mathtex/36/36481e28578adc27a71e197ddc680f1a.gif)
Druhý napríklad
.
y hovorí, koľko kg bude mať prasa po 40 dňoch.
Tieto 2 body spojíš do polpriamky so začiatkom v prvom bode.
↑ Roidoc:
Trochu jsem si dobil mobil, tak jsem zpět.
Tvoje rovnice y=0,45x+46 je správně. Taky výpočet, že prase bude vážit 100 kg právě stodvacátý den je správně. Takže máš 1/3 úlohy hotovou.
Teď je třeba si uvědomit, co víš o hodnotách x (to jsou dny, kdy Louda prase váżil). Podle zadání nevìme o váze prasete nic ani před tím, než ho Louda poprvé zvážil, ani po tom, co dosáhlo 100 kg. Proto bude definiční obor funkce y=0,45x+46 omezený jen na x mezi nulou a číslem 120. To se matematicky zapìše zhruba takto: D(x)= <0;120>. Tîm máš 2/3 hotové.
Graf:
1) nultý den vážilo 46 kg. Na ose x najdeš nulu, 46 dílků nad tímto místem si označíš bod. Pak na ose x najdeš číslo 120. 100 dílků nad ním si vyznačíš druhý bod - stodvacátý den váží prase 100 kg.
2) Oba body spojîš přímkou, protože tvoje funkce je lineární. Graf je hotov. 3/3.
Ale myslím, že s takové příklady jste museli ve škole probírat, takže proč to neprobereš rovnou s učitelem/učitelkou?
Protože nám to dá domů, aby jsme se to naučili, že z toho příště bude písemka.
Samozřejmě že nám to ve škole vysvětlila, ale pochopila to 1/3 třídy, možná ani to ne.
Nikdo si za ní nedojde a doučování mám až ve středu - tudíž jediná záchrana jste vy.
Graf mám již hotový, děkuji mnohokrát a brzy na shledanou.