Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
Potřeboval bych vypočítat úhel a plochu kruhové úseče, když znám její těžiště a poloměr kruhu.
V tabulkách jsem našel vzorec pro souřadnici těžiště v závislosti na poloměru a úhlu, ale vzhldem k tomu, že jsem již nějakou tu dobu ze školy, neumím z toho dostat závislost úhlu na poloměru a souřadnici těžiště.
Je tu někdo chytrý, kdo by to dokázal? A nebo to dokázal jinak?
Tedy spočítat to numericky za pomoci vba kodu v excelu umím, ale lepší by byl vzorec...
Zdravím,
pokud jde o odvození z uvedeného vzorce ve tvaru
, tak to se nepodaří a nezbývá, než řešení najít numericky. Pokud jde o jiný způsob odvození, tak v souřadnici těžiště plošného tělesa konstantní hustoty potřebujeme obsah obrazce, jehož těžiště počítáme, zde je závislost obsahu na úhlu a na sin(úhlu) - běžný vzorec, který se používá. Ovšem existuji také odvozené vzorce, kde ani hodnota úhlu, ani jeho geometrických funkcí nejsou. V odkazu na závěr tabulky je také i vzorec pro výpočet těžiště bez užité úhlu, ale odvození rozměru tětivy a obsahu může také užití úhlu vyžadovat.
Zda by takovou kombinaci vzorců podařilo při odvození (str. 22 pdf, úloha T4) dosáhnout pouze goniometrické funkce ve výsledném vzorci a tedy i odvodit požadovaný úhel, to neřeknu. Spíš bych řekla, že jednotlivé rozměry mohou být opět propojeny odvozením přes úhel. Ale celé jsem nezkoušela odvozovat, snad se ozve i někdo chytrý :-)
Edit: oprava překlepů
Stránky: 1