Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pozdravujem,
Casto vidime na tomto fore tazkosti s riesenim cviceni tykajucich sa klasickych limit.
Tak tu navrhujem riesit limity, ktore ste mohli stretnut pri roznych skuskach.
Pozor cakam tu na dokonale riesenia takych cviceni. Tak aby citatel po ich citani uz nemal ziadne otazky.
Pripominam, ze na vela forach, princip maratonu je, ze posledny riesitel navrhne nove cvicenie.
Tak cvicenie 1
Riesenie cvicenia 1.
Pre dostatocne male ostro kladne x mame
.
Pretoze ( dobre vieme, ze ) ako aj
Mame a tiez
Co da pochopitelne a tiez .
Na koniec pre je , a ( dobre vieme, ze) a tu ked , co nam da .
Predosle vysledky nam daju
Akoze som riesil predosle cvicenie, tak pridavam
Cvicenie 2
↑ vytautas:
Zdravím.
Nezdá se mi, že by mělo platit
,
jak je použito v prvním řádku.
↑ vytautas:
Ahoj, skus opravit tvoje riesene.
V prvej rovnosti , ( prvy riadok, citalel ) mas chybu .
Edit. Vidim ze kolega, Jj ( pozdravujem) napisal tu chybu explicitne.
↑ vanok:
Už snáď správne riešenie.
Podľa rastovej škály
Takže podľa aritmetiky limít
Ďalej
Keďže
Podľa vety o limite zloženej funkcie s podmienkou S ( je spojitá na svojom def. obore, čiže aj v )
Potom
Cvicenie 3
Řešení cvičení 4:
↑ Bati:
Mate pravdu, pardon, svuj postup opravim, vecer mi to asi nejak nemyslelo ;-)
Bati napsal(a):
protože neexistuje.
pro korekci, tuto limitu jsem tam nevyšetřoval. Ve jmenovateli bylo pouze x, nikoliv x^2.
Nicméně byla chyba již v úvodu ;) a celkem trapná, nicméně nápad již nějaký mám, ale momentálně nemám čas, večer to zkusím opravit.
Pozdravujem,
Vlakno sa rozbehlo.
Navrhujem este, aby ostalo dynamicke, bolo by dobre, ze ak nejake cvicenie je bez dobreho riesenia, pocas 5, 6 dni, aby jeho autor dal jeho vlastne riesenie.( a ho dat aj vtedy, ak myslel na ine riesenie ako to, ktore je urobene na fore).
Protože cvičení 5 dosud nikdo nevyřešil, napíšu sem svoje řešení a počkám jestli někdo zareaguje. Nechtěl jsem to tu takhle zazdít, jen jsem chtěl vymyslet nějakou limitu, na kterou neplatí klasický finty :-)
Řešení cvičení 5:
Ahoj ↑ Freedy:,
Iste vies, ze na chybach sa da vela naucit. To je skoda, ze si skryl tvoj pokus riesenia. Kolegom mohlo byt uzitocne analyzovat tvoju chybu a potom nerobit podobne chyby pri skuskach.
Dobre pokracovanie a vela pokrokov.
↑ Bati:
Řešení cvičení 5 s použitím klasických fint a bez použití derivací: :-)
Pozdravujem, Bati, Pavel jeden z vas by mal dat cvicenie 6 ( pripadne aj cvicenie 7) aby pokracovala dynamika vlakna.
Ahoj ↑ Freedy:,
Akoze nikoho nezaujalo tvoje cvicenie, bolo by dobre aby si dal tvoje riesenie a tiez aj nove cvicenie take ake mohlo byt dane na nejakej skuske.
Tiez je skoda ze dvaja riesitelia po rieseni nedali ziadne cvicenie.
Dufam, ze sa toto vlakno ozivi a dynamizuje.
↑ Freedy:
Nerad bych kazil radost z výpočtu úlohy, ale tato limita se již probírala na fóru a dokonce i v sekci zajímavých úloh z matematické analýzy, viz tento odkaz.
Je ovšem docela možné, že někdo přijde s jiným přístupem a rovněž vyřeší danou limitu.
↑ Marian:,
Pozdravujem,
Dakujem, ze ta zaujalo toto vlakno, mozes tu dat jednu z tvojej zasoby limit.
Pozdravujem,
Pridavam jedno cvicenie.
No len preto aby tu ostala dynamika a aby citatelia studenty mohli sa poucit.
Ti co zatial nedali cvicenia, po rieseni predoslych cviceni, nech nevahaju.
O cviceni, co nasleduje, mozno mi poviete, ze je to trochu sadizmus, no ale na koniec je skor jednoduche.
cvicenie 8
Vysetrite limitu, ak existuje pre
( najdene na webe)