Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám zadanou úlohu: Je dána kružnice k(S,3cm) a bod Q tak, že |SQ|=6 cm. Sestrojte všechny přímky, které procházejí bodem Q a protínají kružnici v bodech A, B tak, že platí: |QB|:|QA|=2:5.
Postupovala jsem tak, že jsem si narýsovala kružnici a bod. Dále jsem si sestrojila úsečku T1;T2, která prochází středem kružnice a má délku průměru kružnice, tedy 6 cm.
Na stranu jsem si zobrazila T1; T2 a z krajního bodu jsem si sestrojila další úsečku, která měří 7 cm, tu jsem rozdělila po dílkách, spojila s koncem úsečky T1;T2 a k té jsem vedla rovnoběžku procházející druhým dílkem 7 cm úsečky, tím by se mi měla rozdělit úsečka T1;T2 v poměru 2:5. Kružítkem jsem tu vzdálenost nanesla na původní úsečku T1;T2 v kružnici a z bodu Q jsem vedla přímky do těchto bodů s domněnkou, že body A.B, které mi vzniknou rozdělují správně úsečku v zadaném poměru, když jsem si ale dělala zkoušku, tak mi ten poměr asi o 0,5cm nevyšel.
Dělám někde chybu v konstrukci, nebo je můj postup úplně špatný ? Díky za jakoukoliv radu !
↑ VMF:
Zde je dobré užít stejnolehlost. Zobrazit kružnici k ve stejnolehlosti se středem Q a koeficientem 2/5. Kde obraz k´ kružnice k protne kružnici k, tam je bod B. Přímka QB pak protne kružnici k v bodě A.
Stránky: 1