Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
narazil jsem na zajímavý problém, který však neumím řešit:
Mějme čtvercovou tabulku o rozměrech . V tabulce jsou vystříhány otvory tak, že pro každé je do tabulky vystřihnutý právě jeden z otvorů s těmito souřadnicemi (souřadnice počítáme od 1 do ): , , nebo .
Kolik různých tabulek o šířce existuje, pokud bereme v potaz pouze tabulky, které se dají vystřihnout z papíru?
Vystřihnutelost z papíru se pozná tak, že žádné políčko není izolované od ostatních (viz obrázek).
Je mi jasné, že množství všech (vystřihnutelných i nevystřihnutelných) tabulek je pro sudá a pro lichá (kvůli políčku uprostřed). Ale jak zmatematizovat tu souvislost tabulky, už nevím. Neměl by někdo, prosím, nějaký nápad?
(Edit: Díky za přesunutí pod jiné téma, nevěděl jsem o něm. :) )
↑ slender:
Ahoj, každou tabulku rozdělíš na čtveřice tvaru: , , , (je nutno ukázat, že ty čtveřice jsou disjunktní). Tedy těch čtveřic je a z každé čtveřice můžeš vybrat jedno pole právě čtyřmi způsoby - z toho už plyne Tvůj vzorec.
↑ check_drummer: Ahoj, díky, jen jsem asi špatně popsal otázku (nebo špatně čtu odpověď). Snažím se zjistit, kolik existuje "vystřihnutelných" čtverců velikosti nxn, tedy mě zajímá, kolik z těch (resp. ) se dá skutečně "vystřihnout".
↑ slender:
A co znamená vystřihnutelných? Že se nesmí útvar rozpadnout na více částí?A když se části dotýkají jen rohem, jsou vystřihnutelné?
↑ check_drummer: No, snažím se to popsat v původním příspěvku. Za vystřihnutelnou považuji tabulku, když se všechny části dotýkají hranou (rohem nestačí).
↑ slender:
Jestli to dobře chápu, tak vystřihneš právě jedno pole ze čtyř, které získáš, když tu tabulku postupně otáčíš o 90 stupňů dokola, že? Pokud ano, tak místo druhého pole musíš mít . Připomíná mi to ty šifry jak se do prázdných polí napsalo písmeno a pak se ta tabulka otočila, není to ono?