Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
nenašla by se tu nějaká hodná duše, které by mi vypočítala tento příklad? Já si s tím nevím vůbec rady.
Děkuji moc.
_Příklad_
Určete objem a povrch pravidelného trojbokého jehlanu, který má podstavnou hranu a = 20 cm a boční hranu b = 35 cm.
↑ James69:
Zdravím. Objem vlze vypočítat lehce:
V našem případě je výška označená jako b, podstava je rovnostranný trojúhelník. Obsah rovnostranného trojúhelníku se spočítá takto:
Tohle by Vám pro výpočet mělo stačit.
↑ Bedlasky:
Zdravím,
boční hrana b není výškou tohoto jehlanu. Pro obsah rovnostranného trojúhelníku je možné místo obecnějšího vztahu
užít odvozený vztah
, kde a je strana tohoto trojúhelníku.
Navíc objem jehlanu se spočítá podle 
↑ James69:
Výška jehlanu je kolmice z vrcholu na rovinu podstavy a průsečíkem je těžiště podstavného trojúhelníku.
↑ James69:
Namaluj si obrázek. Využiješ nějaký pravoúhlý trojúhelník, musíš znát polohu těžiště na těžnici, mohu poskytnout již odvozený vztah pro výpočet výšky rovnostranného trojúhelníku
- ostatně všechny vztahy najdeš v matematických tabulkách nebo na internetu :-)
↑ Al1:↑ James69:
Omlouvám se, kolega Al1 má pravdu, jedná se o moji nepozornost - špatně jsem si to přečetl a počítal trojboký hranol.
↑ James69:
Napovím.
Výška je odvěsnou pravoúhlého trojúhelníka, jehož přepona je b (velikost boční hrany) a druhá odvěsna je 2/3 výšky (těžnice) rovnostranného trojúhelníka o straně a.