Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Poedravujem ↑ xstudentíkx:,↑ Rumburak: = okruh zvyskovych tried celych cisiel po deleni 5
Na toto cvicenie je mozne pouzit znamu vetu .
Staci ti to? Alebo treba aj podrobny postup?
↑ vanok:
Zřejmě se moc nechytám....Jak pomocí dimenze zjistím průnik, který se má rovnat ?
↑ vanok:
Zdravím a děkuji.
Okruh zbytkovývch tříd modulo 5 chápu. Avšak vnímat ho jako těleso (abychom ho mohli pokládat za lin. prostor
nad sebou samým, o což zde nejspíše jde) už se mi nedaří - příležitostně zkusím o tom zapřemýšlet.
Ak si uz vysetrila F, G tak vies ze oba maju dim 2.
Na vysetrenie F+G, iste skusis nast jeho bazu vdaka GEM.
To uz postaci, vdaka vete, na urcenie dim prieseku.
Ale hladanie bazy priestoru ta doviedlo k jednemu nulovu riadku.
Ak z procedury gem vyjadris vsetki operacie dojdes k vyrazu ktory urci spolocny vektor oboch priestorov
Ak mas s tym problem napisem ti to neskor uplne konkretne. No nie teraz lebo z mobilu je uz aj takto tazko tukat.
Kym sa dostanem k pc, mozes napisat maticu zo 4 vektormy napisane ako riadky matice a napis podrobne jej prechody do schodovitej formy.
↑ vanok:
Ano to mám vyšetřené.
Z toho co mi vyšlo má F+G dimenzi 3.
Zde mám tu matici:
↑ xstudentíkx:,
Dobre si to pripravila, ale pozor 2.4=3 mod 5
Cize cakane upravy su taketo.
↑ vanok:
já prohodila v třetí úpravě řádky. Čtvrtý na druhý. Druhý na třetí a třetí na čtvrtý. A upravila to.
Teraz mozme pokracovat
Tak mame v prvej matici f1,f2, g1,g2 ( v sulade zdanymi vektormy)
V druhej f1, f2'=f2-f1, g1'=g1-2f1,g2'=g2-f1
V tretej f1,f2''=2f2',g1''=g1'-2f2',g2''=g2'-2f2'
A na koniec f1,f2'',g1'',0=g2''+g1''
Do poslednej rovnosti treba dosadit aby si nemala ziadne ciarky
Co da 0=g2'-2f2'+g1'-2f2'=g1'+g2'+f2'=g1-2f1+g2-f1+f2-f1=g1+g2+f1+f2
A na koniec g1+g2=-f1-f2, co da jeden nenulovy spolocny vektor dvoch podpriestorov. A pochopitelne tento generuje cely priesek.
Jednoduche, ze.
Ten zapis urobenych operacii treba dokaladne poznacit.
Ak by v tom zapise bola najmesia chyba tak to nefunguje!
Ja som povazoval ze islo iba o Lin. Komb bez permutacii.
Tie operacie treba dobre poznacit.... ( a bez toho je ich tazko uhadnut).
Tiez je nevyhnutne robit co najmenej operacii naraz, inac sa lahko pomylis ked budes musiet najst vyraz bez ciarok. ( ako si mohla vidiet, na kazdej etape, logicky bolo treba pridat jednu ciarku, ale ak islo o opakovanie riadku, vtedy som zbytocne nepridaval ciarky.)
↑ vanok:
Jojo, ty úpravy mi jsou zřejmé. Šlo by to i s tou permutací, ale takto je to určitě jednodušší/přehlednější.
Mám dojem, že v poslední úpravě je překlik: g1-2f1+g2-f1+f2-f1=g1+g2-4f1+f2. Z toho tedy: g1+g2=4f1-f2
Což po dosazení vychází: (2,1,0) + (1,0,2) = 4(1,1,2) - (1,3,1)
Z toho: (3,1,2) = (3,1,2), tedy průnik je (3,1,2) nikoliv (4,3,1), že ano?
Edit: Ještě jak tak koukám, tak 3(3,1,2) = (4,3,1). Uváděný výsledek je tedy násobkem našeho, lze z toho něco vyvodit?
-4=1. To je mod 5,
Cize mas trochu slobodu z tym pisanim .
No najdolezitejsie, ako vidim, je ze vidis ako To funguje.
Gratulujem. 😀
Edit. Co je tu zabavne ten prienik ma len 5 prvkov. To je vyhoda konecnych priestorov.
↑ vanok:
Jaj, to jsem eman. No teď už mám konečně jasno. Moc děkuji za čas a vysvětlení :)
↑ xstudentíkx:,
Dobre si tuto metodu zapamataj, lebo taketo cvicenia na pisomkach vie vyriesit velmi malo ludi. A vdaka tejto metode kazdy to moze dokazat. Tak vela uspechov. Lin. Alg. je fantaticka, ked rozumies co robis.
Doplnok.
Este jedna metoda.
Staci vyriesit tuto lin. vektorovu rovnicu.