Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojte, potrebovala by som poradit, popripade nakopnut s prikladom funkcie o dvoch premennych
f(x,y)= e^(-(x^2+y^2))
-jeden stacionarny bod [0,0] som nasla; funkcia ma lokalne maximum a to xmax=1;
-potrebujem vysetrit konvexnost, prip. konkavnost funkcie a inflexne body (tie ako mi vyslo su na kruznici
x^2+y^2=(odm.2/2)^2
-asi by bolo vhodne pouzit sfericke suradnice, no s tym si uz neviem poradit
Pomocí polárních souřadnic x = r*cos t, y = r*sin t zjistíme, že f(x,y) = exp(- r^2) = g(r) , což nezávisí na t , takže
graf fce z = f(x,y) dostaneme (řečeno snad poněkud populárně) rotací grafu fce z = g(x) okolo osy z.
Fce g je konkávní na intervalu < -q , q> , kde q = (1/2)*sqrt(2) , takže f je konkávní na kruhu M = K(0,q), jak plyne ze symetrie
vůči rotaci okolo středu tohoto kruhu.
O situaci mimo kruh M se nadá pojednat jednoznačně, protože pojmy konkávnost a konvexnost funkcí mají smysl jen na množinách,
které jsou konvexní, což RxR - M není. Lze řešit úlohu "charakterizujte všechny konvexní podmnožiny v RxR - M , na nichž fce f je
konvexní (resp. konkávní)", což je úloha obecně již značně složitá.
Té Tvé substituci nějak nerozumím. K čemu je dobrá?
Ještě mírně doplním předchozí odpověď . Vezmeme-li bod C = [c, 0] , c > q , a zkoumáme-li v okolí tohoto bodu konvexnost nebo konkávnost
funkce f, pak vůči přímce y = 0 vychází ryzí konvexnost , zatímco vůči přímce x = c ryzí konkávnost. Z přihlédnutím k symetrii vůči rotaci okolo
počátku to znamená, že mimo kruh M neexistuje bod, v jehož okolí by fce byla konvexní nebo konkávní.
- no pretoze determinant vytvoreny z druhych parcialnych derivacii funkcie f(x,y) musi byt rovny nule.. aby sme nasli vsetky extremy
D = 4*exp(-2(x^2+y^2))*(1-2*x^2-2*y^2)
-odtial (1-2*x^2-2*y^2) = 0
x^2+y^2 = (1/sqrt(2))^2
z(1/sqrt(2)) = sqrt (e)
Vyjasněme si význam determinantu D z druhých derivací (vyšel mi stejně jako Tobě) při hledání extrémů fce více proměnných.
JESTLIŽE BOD p JE STACIONÁRNÍM (neboli KRITICKÝM) BODEM fce f , tj. obě parciální derivace 1. řádu v tomto bodě jsou rovny 0,
pak v tomto bodě může být extrém, ale nemusí. To, která z těchto možností nastane, se může poznat z hodnoty determinantu D.
Označme S plochu určenou rovnicí z = f(x,y) = f(p), kde p = [x,y]
Determinant D z druhých derivací (vyšel mi stejně jako Tobě) má pro hledání extrémů uyvýznam:
1. D(p) > 0 - pak JE v vbodě p lok. extrém ([p,f(p)] je zároveň eliptickým bodem plochy S)
(f_xx (p) > 0 ostré minimum , f_xx (p) < 0 ostré maximum - místo f_xx se dá vzít f_yy , tj. druhá derivace podle y),
2. D(p) < 0 - pak v bodě p NENÍ extrém ([p,f(p)] je zároveň hyperbolickým bodem plochy S),
3. D(p) = 0 - pak není rozhodnuto a je potřeba použít nějakou jemnější metodu ([p,f(p)] je zároveň parabolickým bodem plochy S).
V naší úloze je jediným stacionárním bodem p = [0,0] (první parc. derivace rovny 0) , v tomto bodě je D(p) = 4 > 0, takže zde nastává
lokální extrém, a to ostré maximum, neboť např. f_xx (p) = -2 < 0. Jiné extrémy fce nemá.
Na oné kružnici o o středu [0,0] a poloměru q má plocha S pouze parabolické body, neboť zde je D(p) = 0 .
Ano, s Tvojim vypoctom uplne suhlasim, mam to presne tak isto, co sa tyka toho ostrého lokálneho maxima. Mne slo o vysetrenie funkcie f(x,y) z hladiska konvexnosti a konkavnosti, inflexie. V bodoch na danej kruznici M[0,q] nam dochadza k inflexii a prave to som potrebovala vyjadrit pomocou vzorcov..
A podařilo se ?
Možná, že jsem se doposud vyjadřoval poněkud roztříštěně. Svůj pohled bych shrnul takto:
I když jsem pro funkce dvou a více proměnných nikde nenašel definici konvexní (konkávní) funkce, není těžké vhodnou definici
zformulovat například fakto:
Reálná fce f definovaná na konvexní množině K je konvexní, právě když množina {[p,z] : p element K , z >= f(p) } je konvexní.
Reálná fce g definovaná na konvexní množině K je konkávní, právě když množina {[p,z] : p element K , z <= g(p) } je konvexní.
S pojmem inflexního bodu u funkcí dvou a více proměnných jsem se také nikdy nesetkal, představuji si ho tak, že v libovolném jeho
okolí se plocha z = f(x,y) nachází po obou stranách tečné (nad)roviny.
U fcí dvou proměnných tento jev nastává vždy, když bod [p,f(p)] je hyperbolickým bodem plochy z = f(x,y), tj. platí-li D(p) < 0 .
Když jde o eliptcký bod , tj. platí-li D(p) > 0 , pak v dostatečně malém jeho okolí se plocha nachází jen po jedné straně tečné roviny.
Když jde o parabolický bod , tj. platí-li D(p) = 0 , pak mohou nastat různé situace - je to jakýsi mezistupeň mezi předchozími stavy.
Vnitřní body kruhu M(0,q) odpovídají eliptickým bodům plochy z = f(x,y) a zde je fce f konkávní,
vnější body hyperbolickým bodům a zde fce není konkávní ani konvexní na žádné konvexní množině,
hraniční body kruhu odpovídají parabolickým bodům a dochází v nich k inflexi - plocha se nachází po obou stranách tečné roviny,
a to i v rámci libovolně malého okolí bodu.
OK ?
Velmi pekne Ti dakujem za pomoc, pomohlo mi to.
Konvexnost a konkavnost funkcie viac premennych sa da urcit napriklad pomocou kvadratickej formy a Sylvestrovho kriteria. Skusala som to aj tymto sposobom riesit danu funkciu, no zamotala som sa. Tak preto som poziadala o nazory inych. Dakujem
Stránky: 1