Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 02. 2016 13:13 — Editoval Prochycz (28. 02. 2016 13:20)

Prochycz
Reputace:   

Ověření špatného výsledku derivace v řešení

Přeji pěkné odpoledne,

měl bych na Vás dotaz. Počítám si tu jeden příklad a porovnávám ho s řešením uvedeným ve skriptech. Myslím si, že oni to mají chybně, a rád bych si to nechal od Vás potvrdit, že nedělám někde chybu já.

Takže mám následující rovnice:
$L=\frac{1}{2}\cdot l(x)\cdot\dot{q}^2+\frac{1}{2}\cdot m\cdot\dot{x}^2+m\cdot g\cdot x$
$\partial W = -R_{g}\dot{q}\partial q+U\partial q$
kde L(indukčnost) je vyjádřena rovnicí $l(x)=l_{\infty }+\frac{a}{b+x}$
A to musím dosadit do rovnice:
$\frac{d}{dt}\cdot(\frac{\partial L}{\partial\dot{q}})-\frac{\partial L}{\partial q}=Q_q$

Moje řešení vyšlo následovně:
$\ddot{q}l(x)+R_g \dot{q}=U$
Ve skriptech je uvedené:
$\frac{dl(x)}{dt}\dot{q}+l(x)\ddot{q}+R_g \dot{q}=U$

Podle jejich řešení to chápu, že si myslí, že $l(x)$ závisí také na čase a derivují to jako součin. A to mi přijde právě ta chyba, nikde není uvedeno, že l(x) závisí také na čase.

Děkuji za ověření

• (téma jako vyřešené označil(a) Prochycz)

#2 28. 02. 2016 15:52

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Ověření špatného výsledku derivace v řešení

Tam je dulezite si vsimnout toho, ze ta derivace podle casu neni parcialni a proto je nenulova, i kdyz tam ta zavislost na case neni explicitne napsana. Proste slozena funkce. V ruznych knizkach o teoreticke mechanice se to jmenuje jinak, tak nebudu dohledavat, jestli se tomu ted rika totalni derivace nebo jinak. Dulezity je, ze ta derivace podle casu neni parcialni a $x$ na case zaviset muze, proto na case zavisi i $l(x)$.

#3 28. 02. 2016 16:25

Prochycz
Reputace:   

Re: Ověření špatného výsledku derivace v řešení

Aha, ok. Děkuji za vysvětlení. :-)

Zápatí