Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 03. 2016 16:13

Jelec
Zelenáč
Škola: GJB Ivančice
Pozice: Student
Reputace:   

Perspektivy studenta matematiky

Zdravím
Jsem v posledním ročníku gymnázia a rád bych dále pokračoval studiem matematiky na PřF MU, Obecná matematika v bakalářském studiu. V magisterském bych se pak rád zaměřil určitým směrem.
Osobně bych rád matematiku, respektive její metody používal aplikovaně, leč nevím ještě kterým směrem. Aplikovaně - tím myslím analýzu dat, jejich kompresi, matematické modelování... to čistě jen pro příklad.

Prosím někoho, kdo má podobné zaměření jako svůj "denní chleba", jestli by se nerozepsal, co dělá, jaké jsou možnosti profilace už během školy, jak je to náročné, možnosti uplatnění Brno, ČR i okolní zahraničí apod.

Díky ;)

#2 10. 03. 2016 19:56 — Editoval byk7 (10. 03. 2016 20:06)

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: Perspektivy studenta matematiky

S OM určitě neprohloupíš. Ale je vhodné se připravit na (zcela?) odlišný styl výuky. Přednášky jsou vedeny stylem definice, věta, důkaz (někdy se zmíněním aplikace). Jen nevím, jestli je OM to pravé na aplikace. :-) (Nicméně pokud by ti to nesedlo, je možné po skončení semestru změnit obor.)

Možností profilace jsou bohaté, protože si můžeš zapisovat předměty z libovolné fakulty, přitom klíčové (asi) Ekonomicko-správní (ESF) a informatiky (FI) jsou víc než dostupné (ESF je 9 minut trolejbusem a FI je 7 minut pěšky). Záleží jen na tvém zájmu.

Co se náročnosti týče – začínalo nás 27, někteří odpadli hned na začátku, jiné odfiltrovalo zkouškové. O třech lidech vím, že změnili obor, čtyři jsou v řízení ukončení studia (o kterých vím). V tuto chvíli je nás 14. Prý je to tak, že OM dodělá 1/3 studentů.

Možnosti bych prozatím nechal někomu jinému, přece jen jsem "jen ve druhém semestru".

Edit.: Určitě si projdi poslední studijní katalog.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 10. 03. 2016 20:23

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

byk7 napsal(a):

S OM určitě neprohloupíš. Ale je vhodné se připravit na (zcela?) odlišný styl výuky. Přednášky jsou vedeny stylem definice, věta, důkaz (někdy se zmíněním aplikace). Jen nevím, jestli je OM to pravé na aplikace. :-)

Tak rekl bych, ze je potreba se vse nejdriv naucit a potom se to da aplikovat. Ale jinak jsem prima ze se zde pise o jinem stylu vyuky. Taky me to napadlo. Tim padem bych to ani neresil: kdo ma rad matematiku at to zkusi. Kdyz se nauci obecnou matiku, tak se potom muze doucit financni. Obracene to bude horsi ...

S analyzou dat bych nespechal. Pro me je tezko si predstavit neco nudnejsiho nez je analyza dat, ale kazdy to vidi jinak. Hlavne: stredoskolsky student ma vetsinou jine predstavy nez je skutecnost. Proto za sebe radim soustredit se na maturitu a spolecensky zivot, prihlasit se na matematiku a o uplatneni premyslet az po druhem rocniku nejdriv.

#4 10. 03. 2016 20:32

Jelec
Zelenáč
Škola: GJB Ivančice
Pozice: Student
Reputace:   

Co se týče důkazů, tak i s tím jsem se setkal. Samozřejmě s těmi jednoduššími. Jestli jsem na to přípraven? Těžko říct. Ale rozhodně si nemyslím, že to bude o dosazování do vzorečků...

Ohledně profilace, tak na to dostatečně odpověděl kaja.marik. Tak nějak to beru.

Jasně, moje představy se od reality asi docela lišit. Ale mám přihlášku i na informatiku a nějak si vybrat musím. kaja.marik - Asi o tom přemýšlím důkladněji, než je obvyklý, ale tak společenský život tím nijak netrpí.
Já bych rád věděl, co z takového matematika je. U studentů IT oborů mám přeci jen lepší představu o jejich uplatnění.

#5 10. 03. 2016 21:09

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ Jelec:

Uplatnění – když pominu akademickou a/nebo pedagogickou sféru, tak podle profilace to může být cokoliv od ekonomie, statistiky, přes modelování, finanční a pojistnou matematiku až po různé uplatnění třeba i v tom IT.

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

Zápatí