Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
nazdárek :) projíždím a opakuji si výrazy a kousla jsem se u jednoho se zlomkem
mám výraz
takže roznásobím a dostanu
vynásobím 4 abych se zbavila zlomků a dostanu
po úpravách dostanu coz po zkrácení osmi
dostanu
ale dle učebnice (ve které je ale hromada chyb) je výsledek
tak kde mám já chybu??
moc díky za pomoc
↑ ebabuli:
Dobrý den.
Výraz po vynásobení čtyřmi je čtyřikrát větší --> není to ekvivalentní úprava a nelze takto odstraňovat zlomky (to by bylo možné u rovnice - tou však zadaný výraz není).
Výsledek by měl být (červená dvojka tam musí být).
Edit - doplněno:
Zadaný výraz je tvaru (a+b)^2 --> místo roznásobování je rozumnější přímo umocňovat podle vzorečku:
Jo vzoreček znám ovšem mi to není tak přizorené jej používat jako možnost si to roznásobit. A co takhle pro blbce to rozepsat :). Protože tedy počítám
a vyjde mi
a teď nevím jestli má být celý zlomek na druhou a nebo jen y a jestli tam má být * -y/2
no koukám že asi - tam být teda nemá že? :)
↑ ebabuli:
Zdravím,
oprav si
, umocňuješ celý člen
Tvůj první výpočet byl tedy správný ( ten pomocí roznásobení), jen pro další úpravu není možné výraz jen tak vynásobit číslem různým od jedné ( jak již radil kolegy Jj - zdravím).
↑ ebabuli:
Ahoj,
pokusím se vám rozepsat můj postup, snad vám to pomůže.
Na začátku máte:
Tyhle závorky roznásobíte na:
Zlomku se zbavíš , ale nesmíš zapomenout na to , takže .
Máte tedy:
A konečný výsledek:
Snad jsem někde neudělal chybu.
↑ Roidoc: jo udělal nemáš tam ale díky tobě jsem pochopila že může jen tak krítit ve zlomcích mezi sebou takže už výsledek mi vyšel ;) a opět v té hloupé internetové učebnici na www.realisticky.cz mají chybu :-/
P.S. takže vy výrazu či mnohočlenu si krátit můžu al ev rovnici ne že tam musím roznásobit zlomek mám pravdu? :) díky
↑ ebabuli:
Pardon, už jsem to opravil.
To se nejspíš stává.
Já jenom můžu říci, že jednou nám do školy nakoupili nějaké nové učebnice, kde nejspíš vymýšleli příklady profesoři a vysokoškoláci ji opravovali.
Už v 8. třídě jsme jim tam našli chyb v 50 a více příkladech.
ebabuli napsal(a):
P.S. takže vy výrazu či mnohočlenu si krátit můžu al ev rovnici ne že tam musím roznásobit zlomek mám pravdu? :) díky
Řekl bych že ano, poprvé jsem se také zkoušel zbavit zlomků pomocí násobení a příklad mi vyšel jako vám.
Takže vlastně je to takové ponaučení i pro mě, že roznásobení zlomků se může dělat jenom v rovnici.
Takové chyby jsou k vidění dnes a denně ... co jich je například v "sešitech" s ukázkovými maturitními testy... ;)