Ahoj ! Mám zápis (-4)^(x-1). Chtěl jsem si tento zápis zobrazit pomocí Maple v grafu, ale tento program i jiné programy, které jsou schopny vykreslit grafy funkcí, mi nic nezobrazily - pouze prázdné grafy. Což nechápu. Když jsem změnil zápis na (4)^(x-1), tak se mi graf vykreslil. Můžete mi prosím někdo prosím vysvětlit proč se mi nic nezobrazuje ?
↑ rurys:
Zdravím :-)
exponenciální funkce
je definována pouze pro kladná a ( tedy základ exponenty musí být kladný, což (-4) nesplňuje).
Odkud je ten zápis funkce? Je možné, že v zápisu nejsou závorky, pak minus nepatří do základu exponenty a je to tak: 
↑ rurys:
je to originál zadání nebo výsledek vytvoreny ze zadání?
Mozna by stalo za to se podívat na původní zadání (případně umístit otázku (stací jen odkaz na toto téma do témat VŠ).
↑ rurys:
Zdravím :-)
to je ovšem změna v pohledu na problém - x jsem považovala z R, proto taková reakce, jak byla.
zadaná diferenční rovnice má charakteristickou rovnici s rešením v komplexních čislech, tak v tom směru pokračuj - případně se ozví v tématech VŠ a formuluj, co se požadovalo.
Nevím, zda v modelování se to mělo řešit pomocí numerických metod, ale vím, že teď bohužel nemám více času.
Tak snad někdo z kolegů, děkuji :-)
Editace: dalo by se také řešit přes zpětnou transformaci, tak, prosím, upřesní zadání.
OK?
ani nešlo o numerické řešení, ale o vytvoření modelu v Simulinku a jelikož jsem si chtěl ověřit správnost fungování modelu této rovnice, tak jsem si nechal zobrazit graf pravé strany ... Ale určitě Laplaceova transformace by byla vhodná k řešení
↑ rurys:
Tato debata se mi libí - "nikdo kolem vás nepobíhá a nevykládá, že je něco důležité, že se to musí udělat, a to neodkladně... Všechno se nechá volně běžet"
Graf pravé strany
, pokud je potřeba pro představu, by se dál zobrazit jako množina jednotlivých bodů (ne jako spojitá křívka). Nevím, zda simulink umožňuje nadefinovat typ proměnné (že to bude přirozené číslo). Ale v běžném tabulkovém prográmu to určitě jde "nakreslit".
Má se tedy rovnice řešit a měla stanoveny počáteční podmínky?
--------
O Simulinku zde mluvíl kolega Alesak třeba pomůže se zapojit do debaty.
ano, měla počáteční podmínky y(0) a y(1), ale jejich hodnoty už nemám k dispozici ... v Simulinku se mi zobrazil graf funkce (-4)^(n-1), ale simulink umí pouze spojité křivky a při pohledu na graf jsem tak nějak tušil, že tento zápis nemůže být funkce ... rovnici jsme řešit neměli, pouze jsme měli zaslat soubor s modelem této rovnice a hodnotili nám správnost bloků v modelu, no ale dostal jsem z 0,5 bodů 0,3 bodů, což nechápu, model byl podle mého správně :)