Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2009 10:06

rurys
Zelenáč
Reputace:   

funkce (-4)^(x-1)

Ahoj ! Mám zápis (-4)^(x-1). Chtěl jsem si tento zápis zobrazit pomocí Maple v grafu, ale tento program i jiné programy, které jsou schopny vykreslit grafy funkcí, mi nic nezobrazily - pouze prázdné grafy. Což nechápu. Když jsem změnil zápis na (4)^(x-1), tak se mi graf vykreslil. Můžete mi prosím někdo prosím vysvětlit proč se mi nic nezobrazuje ?

#2 12. 04. 2009 11:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: funkce (-4)^(x-1)

↑ rurys:

Zdravím :-)

exponenciální funkce $y=a^x$ je definována pouze pro kladná a ( tedy základ exponenty musí být kladný, což (-4) nesplňuje).

Odkud je ten zápis funkce? Je možné, že v zápisu nejsou závorky, pak minus nepatří do základu exponenty a je to tak:  $y=-4^{(x-1)} =(-1)\cdot 4^{(x-1)}$

#3 19. 04. 2009 10:30

rurys
Zelenáč
Reputace:   

Já jsem tento zápis měl v modelování systémů a ta závorka s mínus čtyřkou tam je, takže také nechápu ... ale děkuji za odpověď

#4 19. 04. 2009 10:55

jelena
Jelena

↑ rurys:

je to originál zadání nebo výsledek vytvoreny ze zadání?

Mozna by stalo za to se podívat na původní zadání (případně umístit otázku (stací jen odkaz na toto téma do témat VŠ).

#5 21. 04. 2009 13:00

rurys
Zelenáč
Reputace:   

originální zadání bylo diferenční rovnice y(n+2) + y(n+1) + y(n) = 6*n*4^(n-1)-(-4)^(n-1)

#6 21. 04. 2009 16:11 — Editoval jelena (21. 04. 2009 23:10)

jelena
Jelena

↑ rurys:

Zdravím :-)

to je ovšem změna v pohledu na problém - x jsem považovala z R, proto taková reakce, jak byla.

zadaná diferenční rovnice má charakteristickou rovnici s rešením v komplexních čislech, tak v tom směru pokračuj - případně se ozví v tématech VŠ a formuluj, co se požadovalo.

Nevím, zda v modelování se to mělo řešit pomocí numerických metod, ale vím, že teď bohužel nemám více času.

Tak snad někdo z kolegů, děkuji :-)

Editace: dalo by se také řešit přes zpětnou transformaci, tak, prosím, upřesní zadání.

OK?

#7 22. 04. 2009 13:29

rurys
Zelenáč
Reputace:   

ani nešlo o numerické řešení, ale o vytvoření modelu v Simulinku a jelikož jsem si chtěl ověřit správnost fungování modelu této rovnice, tak jsem si nechal zobrazit graf pravé strany ... Ale určitě Laplaceova transformace by byla vhodná k řešení

#8 22. 04. 2009 22:14

jelena
Jelena

↑ rurys:

Tato debata se mi libí - "nikdo kolem vás nepobíhá a nevykládá, že je něco důležité, že se to musí udělat, a to neodkladně... Všechno se nechá volně běžet"

Graf pravé strany $f(n)=6n\cdot 4^{(n-1)}-(-4)^{(n-1)}$, pokud je potřeba pro představu, by se dál zobrazit jako množina jednotlivých bodů (ne jako spojitá křívka). Nevím, zda simulink umožňuje nadefinovat typ proměnné (že to bude přirozené číslo). Ale v běžném tabulkovém prográmu to určitě jde "nakreslit".

Má se tedy rovnice řešit a měla stanoveny počáteční podmínky?

--------
O Simulinku zde mluvíl kolega Alesak třeba pomůže se zapojit do debaty.

#9 22. 04. 2009 22:52

rurys
Zelenáč
Reputace:   

ano, měla počáteční podmínky y(0) a y(1), ale jejich hodnoty už nemám k dispozici ... v Simulinku se mi zobrazil graf funkce (-4)^(n-1), ale simulink umí pouze spojité křivky a při pohledu na graf jsem tak nějak tušil, že tento zápis nemůže být funkce ... rovnici jsme řešit neměli, pouze jsme měli zaslat soubor s modelem této rovnice a hodnotili nám správnost bloků v modelu, no ale dostal jsem z 0,5 bodů 0,3 bodů, což nechápu, model byl podle mého správně :)

Zápatí