Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj,
mohl by mi prosím pomoci nekdo s vyresenim? Potrebovala bych poradit jak nakrestli graf funkce:
a
Nemám problém nakreslit graf pokud je tam jen jedna funkce, ale jakmile tam mám soucet funkci nevím, jak tyto funkce spojit dohromady, aby mi vznikl jeden graf, abych z toho mohla poté vycist ty body nespojitosti.
Prosím o poslání obrázku i s vysvetlenim souctu funkcí.
Dekuji :)

takže ta první funkce by měla vypadat takhle? :)
Zdravím,
↑ EvkaS: pokud ještě aktuální, zkus překontrolovat hodnotu 1. funkce např. pro x=0,5 (bod, který náleží jak do jednoho, tak i do druhého def. oboru funkce, kde funkce nabývají hodnot 1). Mně to vychází jinak, než máš na obrázku. Když není problém se zakreslením jednotlivých funkcí v součtu, potom to můžeš překontrolovat i tak, že grafy jednotlivých funkcí nakreslíš nad sebou a sečteš funkční hodnoty na výsledném grafu.
Pro 2. funkci 1. příspěvku (také, pokud aktuální), založ prosím, samostatné téma viz pravidla. Děkuji.

Mohla bych poprosit tedy o správný nákres a výpočet bodů nespojitosti. Už jsem se v tom zamotala.
↑ EvkaS:
potřebuješ si ujasnit, co znamená sčítání funkcí: pro stejnou hodnotu na ose x vezmeme funkční hodnotu jedné funkce a přičteme funkcí hodnotu druhé funkce pro stejné x. Můžeš prozkoušet např. na kreslení
a porovnat s výsledkem po úpravě
.
To stejné budeš provádět i pro Tvé zadání. Aby bylo viditelné, je lepší nakreslit 3krát souřadnicové osy nad sebou: pro první funkci, pro druhou a pro součet. Až trošku nacvičíš, tak to můžeš kreslit do jednoho obrázku s barevným odlišením.
Pokud činí problém druhá část: tedy funkce
, argumentem je (-x) a posuzuješ příslušnost k intervalu (-1, 1).
Můžeš nakreslit rovnou (vlož, prosím, do WA následující kód, nebere v odkazu hranaté závorky:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot[Piecewise[{{1,+-1%3C-x+%3C+1},+{0,+-x+%3E%3D1},{0,+-x+%3C%3D-1}}]]Nebo ho můžeš upravit vynásobením všech podmínek (-1) a pozor! přeměnit znaménka nerovnosti na opačná (opět kód do WA):
https://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot[Piecewise[{{1,+-1%3Cx+%3C+1},+{0,+x+%3E%3D1},{0,+x+%3C%3D-1}}]]S první funkci v součtu, předpokládám, že problém není. Dokresli ještě, prosím, konce intervalu. Teď můžeš sčítat obě funkce (na některém úseku sčítáš 0 a 0, na jiném 0 a 1, a také je úsek, kde sčítáš 1 a 1). Opatrně v bodech nespojitosti původních funkcí.
Ozvi se, prosím, jak pokračuješ. Děkuji.
Stránky: 1