Dobrý deň
Vedel by mi niekto pomôcť s riešením týchto príkladov? Za pomoc vopred Ďakujem :-)
Paťo dostal na Vianoce tri rozprávkové knižky. Druhá ma o desať strán viac ako prvá kniha. Tretia kniha má o 10 strán menej ako prvá. Na očíslovanie všetkých strán všetkých troch kníh spotrebovali 115 sedmičiek. Koľko strán majú jednotlivé knihy ?
V triede máme zaujímavý počet chlapcov a dievčat. Ak by ste sa spýtali najlepšej žiačky Mirky, koľko má spolužiakov a spolužiačok, mohla by odpovedať: „Mám 5-krát viac spolužiačok ako spolužiakov.“ Ak by ste sa spýtali mňa, mohol by som povedať: „Mám 6-krát viac spolužiačok ako spolužiakov.“ Je to možné ? Koľko chlapcov a koľko dievčat je v našej triede?
↑ miso2451:
Zdravím,
1.kniha ... x (stran)
2.kniha ... x+10 (stran)
3.kniha... x-10 (stran)
a teď potřebuješ počet sedmiček
v první stovce je jich potřeba 20, ve druhé také, Tak se teď jen zamysli, jaké číslo bys musel mít, aby těch sedmiček bylo jen 115. Je nutné počítat tak, že nás nezajímá celkový počet stran. Každá kniha se začíná číslovat od začátku. Když spočítáme průměrný počet sedmiček, pak máme
. Musíme hledat tři čísla ve druhé stovce, která vyhovují podmínkám.
↑ miso2451:
Uvedl jsem tě v omyl, omlouvám se. Podívej se znovu na příspěvek #2
↑ gadgetka:
Zdravím,
do stovky potřebujeme těch sedmiček 20, v čísle 77 jsou dvě. Navíc každá kniha je číslována od začátku. Řešením jsou skutečně čísla 177, 187, 197
Už som na to prišiel. Ďakujem. A tento by si nevedel ?
Jano a Fero mali vykopať jamu. „Kop ty“, povedal Fero, ty vykopeš polovicu takej jamy za tri hodiny. Jano sa nedal. „To je pravda, ale ty vykopeš za dve hodiny toľko, ako ja za štyri.“ Nakoniec jamu kopali spoločne. Ako dlho im trvalo vykopať jamu?
Jano vykope celou jámu za 6 hodin, tzn., že za 4 hodiny vykope 2/3 jámy.
Fero vykope 2/3 jámy za 2 hodiny.
Jano kope rychlostí 1/6 jámy za hodinu, Fero kope rychlostí 1/3 jámy za hodinu.
Společně vykopou 1/2 jámy za hodinu.
Čili celou vykopou za... ? ;)
↑ miso2451:
Veď zisti najprv, za aký čas vykope jamu jeden sám, potom druhý sám a vyrieš štandardnú úlohu o spoločnej práci.
↑ miso2451:
Jano ... za 3 hodiny .......1/2 jámy
.... za 6 hodin,........celá jáma
..... za 1 hodinu ..... 1/6 jámy
.....za 4 hodiny .... 4/6=2/3 jámy
Fero ... za 2 hodiny .......2/3 jámy
.... za 1 hodinu ..... 1/3 jámy
oba společně za 1 hodinu ... 1/6+1/3=1/2 jámy
za 2 hodiny ...... celá jáma.
Prosím ešte by som potreboval poradiť v tomto príklade:
Keď ide Vilko do školy krokom, urobí 27 krokov. Keď do školy skáče, urobí 18 skokov. Dnes si vymýšľa, striedavo robí 2 kroky vpred a jeden skok vzad, až kým sa nedostane do školy. Koľko musí urobiť krokov a koľko musí urobiť skokov, aby sa dnes dostal do školy? (Všetky kroky sú rovnako dlhé. Všetky skoky sú rovnako dlhé.)
↑ miso2451:
Tak keď to vieš, tak čo sa pýtaš...zbytočne ľudia kvôli tebe strácajú čas.
Řešení z 50. ročníku matematické olympiády (2000-2001):
Při cestě do školy udělá Vilík 27 kroků nebo 18 skoků, tedy 27 kroků odpovídá 18 skokům (3
kroky odpovídají 2 skokům, 1,5 kroku odpovídá 1 skoku). Vilík tedy při jedné sérii (2 kroky vpřed
a jeden skok vzad) udělá 2-1,5 = 0,5 kroku. Takových sérií by musel udělat Vilík 54, poslední
série je však nadbytečná. Vilík udělá 53 sérií a jeden krok navíc, udělá tedy 107 kroků a 53 skoků.
↑ gadgetka:
Tedy jsem se netrefil o pár desítek kroků.
Kde jsem udělal chybu, když jsem si vypsal,
až
a
až
?
Ako by ste riešili toto ?
Ferko mal papier tvaru štvorca o obsahu 100 cm2. Vystrihol z neho takýto útvar (obrázok č. 1). Strihal tak, aby bol útvar čo najväčší. Miško mal väčší papier, preto ním nemusel tak šetriť. Strihal takto (obrázok č. 2). Získal rovnako veľký útvar ako Ferko. Aký obsah mal Miškov papier?
↑ miso2451:
A ty čo myslíš?
Konečne by si si mal prečítať pravidlá a začať sa riadiť podľa nich...
↑ miso2451:
Tie pravidlá si si už pozrel? Tipujem, že nie. Je možné, že za to budeš blokovaný mladý muž - vieme?
A nehnevaj sa, aby ti tu niekto komplet riešil úlohy, na to nie je toto fórum robené - naozaj nie.
Dostal si úlohu - tak sa ju SNAŽ RIEŠIŤ a nenatŕčaj iba ruky.
A keď riešenie na nete našla gadgetka, mohol si ho nájsť aj sám, nemyslíš?
Ak si na niečo prišiel a nepozdáva sa ti to, tak formuluj svoj príspevok presne tak.