Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím, mám jaksi problém s výpočtem jednoho příkladu... Máme zadány dva body ležící na jedné přímce vzdálené od sebe 120m a pozorovatele, který je od této přímky vzdálený 80m a máme dopočítat zorný úhel, pod kterými pozorovatel vidí tyto dva body. Pozorovatel je navíc umístěn tak, že je od každého zadaného bodu jinak vzdálený.
Body (A, B) společně s pozorovatelem (C) tvoří trojúhelník ABC, který není ani pravoúhlý, ani rovnoramenný, ani rovnostranný. A známe velikost úsečky AB: c = 120m a velikost výšky z bodu C: v = 80m a máme spočítat úhel u vrcholu bodu C. Profesorka nám poradila, že máme rozdělit stranu c na dvě úsečky pomocí paty výšky (P) a označit si ty dílčí velikosti úseček: |AP|=x |BP|=120-x; čímž nám vzniknou dva prvoúhlé trojúhelníky.
Ač jsem se však snažil zapojit všelijakým způsobem pythagorovu větu, euklidovy věty, goniometrické funkce, utvořit pomocí nich soustavu rovnic, tak mi stále neleze do hlavy, jak bych mohl dojít k něčemu užitečnému a dopočítat se výsledku. Prosím tedy o radu a případnou pomoc s tímto příkladem. Děkuji
↑ SalParadise:
Zdravím,
výpočet pomocí obsahů nevede k cíli. Zkouším nějaké verze pro užití sinové a kosinové věty.

↑ gadgetka:
Ahoj, to by bylo hezké, jenže ten původní "velký" trojúhelník, který je tvořen dvěma zadanými body a pozorovatelem není pravoúhlý, tudíž na něj nelze tuto větu použít a u těch dílčích menších trojúhelníků taky nejde použít, protože tam jsou samé neznámé...
Jj, to je pravda, nějak jsem rychle četla a méně uvažovala ... zkus radu od Ala. :)

↑ Al1:
Máš pravdu, taky jsem to zkoušel. Došel jsem však pouze k tomu, že 0 = 0. Protože po vynásobení mám na levé straně 9600 a na pravé 80x + 9600 - 80x a všechno se tudíž odečte. Dostanu akorát krásný důkaz, že tato úvaha platí, ale stále nevím kolik je ono x. Nebo jsem snad úplně blbej a něco mi uchází ? :)
↑ gadgetka:
Zdravím,
patrně budeš mít pravdu. Pokud bychom měli takový trojúhelník rýsovat, pak bychom měli nekonečně mnoho řešení.

To je zřejmě pravda, ale může-li ležet kdekoliv, to znamená, že se ten úhel pozorovatele bude také měnit. Z toho mi vychází jediný závěr a to takový, že pokud nebudeme mít zadanou ještě nějakou další hodnotu, není možné to přesně určit? Každopádně děkuji mnohokrát, za váš čas!
Tak nějak ... prostě ty dva body jsou vidět odevšad, ať se na té rovnoběžce postaví kamkoli, ty dva body uvidí. :)
Stránky: 1