Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
přemejšlel jsem o funkci , která jak jistě každý ví, roste nekonečně rychle v 0 a přitom je v tomto bodě spojitá a má v tomto bodě konečnou hodnotu.
Zajímalo by mě, pokud bych vytvořil funkci:
kde z toho uvedeného intervalu.
Lze takovouto funkci vůbec definovat?
Definiční obor této funkce by byl a funkce by potom nekonečně rychle rostla v každém racionálním bodě
a přitom by ta funkce byla spojitá v každém bodě
a byla rovna 0 pro všechna tato x.
Nebo nelze takto definovat funkce pro racionální čísla? Popřípadě by to šlo ještě nakombinovat nějak ve smyslu: a omezit ten zlomek, jenže to není podstatou otázky.
Díky
Freedy
Ahoj.
Freedy napsal(a):
funkce by potom nekonečně rychle rostla v každém racionálním bodě
To se mi nezdá, to bys tam musel mít , ale to ti zas ovlivní ten definiční obor. Dokonce si sám protiřečíš s
Freedy napsal(a):
byla rovna 0 pro všechna tato x.
Dokud se bavíme o funkcích (a ne distribucích), tak když je něco identicky nula, tak to nemůže nikde růst.
↑ Stýv:
↑ Bati:
ano teď mi to došlo. Má tam být: definiční obor bude stejný. Koukám, že ta polovina tam ani být nemusí a může ta funkce vypadat následovně:
s definičním oborem .
Stýv napsal(a):
říká kdo?
No právě to se ptám. Protože podle mě by derivace této funkce vyšla tak, že by tam v lib. racionálním bodě byla všude hodnota nenulová reálná, pouze v tom jednom racionálním bodě by se limitně blížila hodnota +nekonečnu a tedy by tam rostla nekonečně rychle.
Původně jsem to chtěl zavádět pro reálná čísla, ale jestliže jsou nespočetná, tak by snad ani nemělo smysl bavit se o nějakém nespočetném součinu.