Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2016 01:23 — Editoval Freedy (20. 03. 2016 01:24)

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Funkce - derivace

Ahoj,

přemejšlel jsem o funkci $f(x) = \sqrt[3]{x}$, která jak jistě každý ví, roste nekonečně rychle v 0 a přitom je v tomto bodě spojitá a má v tomto bodě konečnou hodnotu.
Zajímalo by mě, pokud bych vytvořil funkci:
$W(x)=\prod_{r\in (0,\frac{1}{2})}^{}\sqrt[3]{x+r}$
kde $r\in \mathbb{Q}$ z toho uvedeného intervalu.
Lze takovouto funkci vůbec definovat?
Definiční obor této funkce by byl $D_W= \bigg\langle0,\frac{1}{2}\bigg\rangle$ a funkce by potom nekonečně rychle rostla v každém racionálním bodě $x\in \bigg\langle0,\frac{1}{2}\bigg\rangle$ a přitom by ta funkce byla spojitá v každém bodě $x\in \bigg\langle0,\frac{1}{2}\bigg\rangle$ a byla rovna 0 pro všechna tato x.

Nebo nelze takto definovat funkce pro racionální čísla? Popřípadě by to šlo ještě nakombinovat nějak ve smyslu:
$\prod_{i=1}^{\infty }\prod_{j=1}^{\infty }\sqrt[3]{x+\frac{i}{j}}$ a omezit ten zlomek, jenže to není podstatou otázky.

Díky
Freedy

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#2 20. 03. 2016 09:44

Bati
Reputace:   191 

Re: Funkce - derivace

Ahoj.

Freedy napsal(a):

funkce by potom nekonečně rychle rostla v každém racionálním bodě $x\in \bigg\langle0,\frac{1}
{2}\bigg\rangle$

To se mi nezdá, to bys tam musel mít $\sqrt{x-r}$, ale to ti zas ovlivní ten definiční obor. Dokonce si sám protiřečíš s

Freedy napsal(a):

byla rovna 0 pro všechna tato x.

Dokud se bavíme o funkcích (a ne distribucích), tak když je něco identicky nula, tak to nemůže nikde růst.

#3 20. 03. 2016 09:49

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

1) nechtěl jsi napsat $W(x)=\prod_{r\in (0,\frac{1}{2})}^{}\sqrt[3]{x-r}$?
2)

funkce by potom nekonečně rychle rostla v každém racionálním bodě $x\in \bigg\langle0,\frac{1}{2}\bigg\rangle$

říká kdo?

#4 20. 03. 2016 12:21

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

↑ Stýv:
↑ Bati:
ano teď mi to došlo. Má tam být:
$W(x)=\prod_{r\in (0,\frac{1}{2})}^{}\sqrt[3]{x-r}$ definiční obor bude stejný. Koukám, že ta polovina tam ani být nemusí a může ta funkce vypadat následovně:
$W(x)=\prod_{r\in (0,1)}^{}\sqrt[3]{x-r}$
s definičním oborem $D_W=(0,1)$.

Stýv napsal(a):

říká kdo?

No právě to se ptám. Protože podle mě by derivace této funkce vyšla tak, že by tam v lib. racionálním bodě byla všude hodnota nenulová reálná, pouze v tom jednom racionálním bodě by se limitně blížila hodnota +nekonečnu a tedy by tam rostla nekonečně rychle.

Původně jsem to chtěl zavádět pro reálná čísla, ale jestliže jsou nespočetná, tak by snad ani nemělo smysl bavit se o nějakém nespočetném součinu.

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#5 20. 03. 2016 21:00 Příspěvek uživatele Pavel byl skryt uživatelem Pavel. Důvod: chybná úvaha

Zápatí