Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, ve formulaci ILP jsem narazil na následující problém:
Mám 2 matice 1*n proměnných
Chtěl bych vytvořit matici nových proměnných (rozměru n*k, kde k je libovolné celé číslo). Tyto proměnné by měly mít následující vlastnost:
Např:
Chtěl bych se zeptat, jak bych skrz omezení úlohy ILP obecně formuloval ?
Napadá mě, že otázka by šla přeformulovat do srozumitelnější formy:
Ale potřebuji tuto funkci definovat s použitím pouze sčítání, odečítání, násobení a dělení.
Můžu si zadefinovat tolik nových proměnných, funkcí a rovnicí kolik chci, a v rovnicích používat relace rovná se, a neostré nerovná se.
Funkci f můžu dekomponovat takhle:
kde
Takže stačí vyřešit jak zadefinovat g a h.
Dostal jsem se dost daleko:
Vim že jsem řekl že můžeme používat jen základní aritmetické operace, ale vím na 100%, že absolutní hodnota může být vytvořena za pomocí pravidel, která jsem výše uvedl. Pro jednoduchost ji uvádím v klasické notaci.
Tato rovnice funguje dobře, až na případy kde x = z . V tom momentě nejen že čitatel nekorektně uvádí nulu, ale dokonce i nulou dělíme.
Mohl by mi prosím někdo poradit jak funkci zobecnit tak, aby fungovala i pro tento případ, popřípadě nastínit důkaz proč je nemožné toto vyřešit (jelikož o tom mám pochyby..). Předem děkuji.
Stránky: 1