Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 03. 2016 01:16 — Editoval cada (22. 03. 2016 01:42)

cada
Zelenáč
Škola: TUL FS
Pozice: doktorand
Reputace:   

MKP - nenulové OP

Ahoj, potřeboval bych pomoci s MKP - Ritzovou metodou.

Předem se omlouvám za neexaktní a pravděpodobně i špatné vyjadřování, nejsem matematik, veškerá literatura, kterou jsem našel a četl je pro mě bohužel příliš abstraktní. :)

Jakýkoli řešený příklad touto metodou jsem nikde nenašel, mohu uploadnout nebo poslat ty dvě stránky z knihy, z které vycházím a kde je alespoň částečně řešen konkrétní problém - Poissonova rovnice s OP = nule, když by měl někdo zájem.

Řešení úlohy jsem ofotil, snad je to dostatečně přehledně.

Odkaz

Q:

1) (str. 4)

nejsem si jistej jestli dosazuju správné hodnoty za bázové funkce při vyčíslení skalárních součinů, v rovnici kterou mám řešit mi dělá problém prvek bez parc.derivací +2*u,

protože mi přišlo, že s dosazováním přímo tvaru bázové funkce v(x,y) = a + bX + cY by pak celý součin najednou byl až neúměrně složitou záležitostí, tak jsem tady dosazoval pouze hodnotu 1 nebo 0
1 pro součín středového bodu C a 0 pro všechny ostatní součiny

2) (str.6)

souvisí s bodem 1), nevím jestli správně počítám vektor pravé strany, protože je v něm zase člen bázové funkce bez parc. derivace, tady pro změnu dosazuju hodnotu 6, protože mi přijde, že by tam mohl být diagonální prvek - když se kouknu na naznačenou strukturu Ritzových rovnic (str. 1)

3) (str.6)

OP, jejich vliv by se snad měl projevit až na konci výpočtu, tudíž globální matici tuhosti počítám nejprve s nulovými prvky na hranici a pak?

Díky.

• (téma jako vyřešené označil(a) cada)

Zápatí