Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den, mám problém s jedním příkladem. Můj výsledek se liší od výsledku v zadání.
Příklad: Vyšetřete stejnoměrnou konvergenci následující funkční posloupnosti na intervalech I1 a I2:
,
, 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nejprve jsem určil bodovou konvergenci a limitní funkci:
pro 
pro 
Pro výpočet jsem použil lim sup podmínku.
Jelikož je funkce ostře rostoucí, tak za suprémum dosadím pravý krajní bod intervalu.
1. pro interval
![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty } sup |f_{n}(x)-f(x)| = \lim_{n\to\infty }(\sqrt[n]{2}-1)=0$](/mathtex/d0/d0e4670614372ffdfe4e8cfa42a6f222.gif)
Funční posloupnost tedy na intervalu I1 konverguje stejoměrně k limitní funkci.
2. pro interval
![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty } sup |f_{n}(x)-f(x)| = \lim_{n\to\infty }(\sqrt[n]{4}-1)=0$](/mathtex/39/39d285f13dd785ee72f8bd550b4e4456.gif)
Funční posloupnost tedy na intervalu I2 konverguje stejoměrně k limitní funkci.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Tolik moje řešení, ve výsledcích se píše následující: 
Jaké řešení je tedy správně? Pokud ne moje, tak proč?
Děkuji
Ahoj ↑ bert.blader:,
jsou sice rostoucí funkce pro každé n, ale
už ne, problém je v nule.
To, že to nebude konvergovat stejnoměrně je ale vidět na první pohled, protože limitní funkce je nespojitá.

Už to vidím, nakreslil jsem si jak vypadají grafy. Zapomněl jsem započítat roli absolutní hodnoty.
Děkuji moc.

↑ Bati:
Ještě bych se chtěl zeptat, zda lze tedy obecně říct, že pokud je limitní funkce nespojitá v krajním bodě intervalu, na kterém hledáme stejnoměrnou konvergenci, tak funkce na tomto intervalu nekonverguje stejnoměrně.
↑ bert.blader:
Ano, to je jednoduché cvičení. Stačí si napsat
a využít spojitost
a stejnoměrnou konvergenci.
Stránky: 1