Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://img24.cz/images/92632702435503413718.png
Ahoj, jaký je výhodný zdroj na doplnění těchto znalostí? U nás na školách se tohleto nikdy nijak nepěstovalo.
Třeba jako vím že 4/5 z deseti je 8/10, ale tyhlety věci (viz výše) jdou mimo mě.
↑ olympie2015:
Zdravím,
olympie2015 napsal(a):
Třeba jako vím že 4/5 z deseti je 8/10, ale tyhlety věci (viz výše) jdou mimo mě.
Jenže 4/5 z deseti je 8/10 není pravda, 
Na tebou zadané typy příkladů stačí dokonce učivo ZŠ, jen je třeba umět správně pracovat ve všech číselných oborech se všemi operacemi s čísly, umět dosazovat do vztahů a také pozorně číst texty.
Zdravím, moje babička by to řekla jednoduše: "Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí."
Buď to v člověku je, nebo není. Nikdo z nás není dokonalý. Každý máme talent na něco jiného.
Jakmile bys viděl(a) řešení, řekneš si, jé to je jednoduché, ale jen ten první krok, viď? ;)
Posílám ti soukromou zprávu.
↑ olympie2015:
Ahoj.
V úloze 10 je stanoveno, že
, odtud můžeme vyjádřit
v závislosti na
.
Toto vyjádření dosadíme do zlomku
a ten dále upravíme.
Podobnou "dosazovací" metodou lze vyřešit i úlohu 11.
Ostatní úlohy jsou ovšem složitější - nutno se nad nimi zamyslet a i trochu experimentovat.
Zdravím,
moje babička by to řekla jednoduše: "Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí."
Moje maminka by zas řekla, že "I králíka jde naučit hrát na buben". Pokud dobře počítám, kolegyně ↑ olympie2015: již by měla dovršovat 4. ročník a chystá na přijímací řízení (dle odkazu MU Brno). O TSP se zde již diskutovalo různě (a zůstávám i nadále odpůrce TSP), ale dokud je používáno, tak při volbě školy, kde je, nezbývá nic jiného, než nacvičovat. Ono, když projdu všechny okruhy "myšlení" dle TSP, tak taková forma dotazu není na SŠ nacvičována ani používána, snad až na použití výroků (ovšem na TSP není čas na kreslení pravdivostních tabulek a volí se jiný postup).
Vím, že každý z mého okolí, kdo musel TSP dělat, tak nacvičoval - buď jen procházením předchozích ročníků, nebo v kurzech, nebo z nácvikových knih, kde je ke každému okruhu uveden doporučený postup + podrobnější odpověď ve výsledku, ze které se dá postup upřesnit a nacvičit. Obdobný nácvik je používán také i v zahraničí, kde obdobné typy testů jsou vyžadovány nejen do VŠ ale i při přijímacím řízení do práce. Nácvik se nakonec nemusí brát jako jen nácvik na zkoušku, ale i určitá forma rozvoje (k doplnění SŠ) jiného pohledu na zpracování informace.
Nebo popřípadě si zvolit jinou VŠ, kde TSP nejsou. ↑ olympie2015: ke vhodnému zdroji - podívat se přímo na str. TSP MU Brno, viz levý sloupec jednotlivých myšlení, mají to hodně podrobně + popř. ještě přípravnou knihu, najdeš na nabídkách obchodů. Přeji zdárnou přípravu (a opět zapomínáš označovat témata za vyřešená, pokud tomu tak je viz pravidla nebo diskusi nedokončuješ, děkuji za nápravu).