Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Neporadil by mi někdo s následujícím příkladem? Mělo by to vyjít něco přes 1 stupeň, mi to vychází 10 a jiným postupem 13 :/ Děkuji.
Na ohybovou mřížku mající 500 vrypů na 1 mm dopadá kolmo svazek rovnoběžných paprsků bílého světla. Jaký je rozdíl mezi odchylkou pro konec spektra prvního řádu a začátek spektra druhého řádu? (λč=760 nm; λf=400 nm).
Vyšlo vám to dobře, ale stále mi to není jasné: co se týče té mřížky, má to být na milimetr, nemělo by to tedy být 0,001/500?
No, a my teda počítáme maximum 1. řádu pro fialovou a maximum druhého řádu pro červeno? To je dáno tím, že fialová se láme "víc vpravo"- tedy na konci a červená "víc vlevo"- tedy jakoby na začátku? A rozumím tomu správně?
Děkuji.
↑ Quick1:
1/500 = 0.002 mm = 2000 nm,
0.001/500 = 0.000002 m = 2000 nm
--> po převodu na nm vyjde totéž.
A to další už jsem bral jenom nějak podle citu - na nějaké rozbory už vědomosti nemám (proto jsem psal "možná").