Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřebuji zkontrolovat postup, popř. jak byste ji řešili přes rovnici:
Milan jel z Horoměřic do Krnska na kole průměrnou rychlostí 33 km/h. Ve stejnou dobu vyjel z Krnska proti němu po stejné trase na kole Luboš. Potkali se za hodinu a čtvrt u Čečelic, a to se Milan cestou zdržel 10 minut na přívozu v Klecanech. Jakou rychlostí jel Luboš, jestliže celá trasa z Horoměřic do Krnska měří 63 km?
__Milan__
rychlost.... 33 km/h
čas.......... t1 =
hod. -
=
dráha....... 33*t1 = 35,75 km
__Luboš__
rychlost.... v2 =
=21,8 km/h
čas..........
dráha ......
Je to podle vás správně? Jak byste to řešili přes rovnici?
Dík
No ano, ale Milan strávil na přívozu 10 minut a to se nehnul ani o metr (přívoz se hýbe z břehu na břeh, nikoli podél břehu - což by se započítávalo do ujeté dráhy). Takže čistý čas Milana je přeci 1 hodina a 15 minut - 10 minut (nikoliv + 10 minut, tedy 25), to znamená 1 hodina 5 minut tj.
hod.
dráhu atd. bys vlastně počítala jako já, což mám radost. Já měl na mysli ještě nějakou rovnici, podle které se to učí na základce (budu to vysvětlovat holce ze základky, tak aby to pochopila podle osnov MŠMT, ne podle selského rozumu :-D ).
Aha, máš pravdu, nepozorně jsem četla zadání. Ano, Milan tedy jel jen 65 minut čistého času. Opravím to. :)