Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 03. 2016 11:18

pixelnator
Zelenáč
Škola: ZČU FEL - AELk
Pozice: Pracující - dálkový student
Reputace:   

Fourierova řada a fce sin(x)

Zdravím,
potřeboval bych nasměrovat k řešení tohoto příkladu. Měl by to být vlastně příklad typu "kouknu a vidím", tudíž jednoduchý, bez nějakého velkého počítání.
Zkoušel jsem to i různě pořítat pro každý interval, nevím jestli si to nedělám jen sám složitější.
Pro fourierovu řadu jsou různé vzorce pro sudé, liché a periodické funkce. Periodická přece bude fce sin(x) na každém z těchto intervalů ne? Případně mě opravte. (Periodická přece musí být jakákoliv funkce na nějakém intervalu nebo to chápu špatně? Jediné co se mění, je perioda, v tom je ten háček?)
Další věc je, že je to rozvoj do sinové a kosinové řady, tzn jak do toho zapadá právě čistě jednoduchá fce sin(x)?
Potřeboval bych vědět, ja kto uchopit a správně pochopit :D

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-03/41673_fourier.jpg

(0,1) - není sudá ani lichá
(-\pi/10,\pi/10) - je lichá
(-\pi,2\pi) - není sudá ani lichá
(-1,1) - je lichá
(0,2\pi) - je lichá
(-\pi/2,\pi/2) - je lichá

Ze vzorečků vím, že jestliže je fce lichá, má koeficienty a0 a ak = 0, jen bk je nenulové a to je právě rozvoj do sinové řady. Jak to spočítám? Rozvoj musí být právě jen čistě fce sin(x) nebo jak to je?
Sudá není žádná a u periodyckých fcí se už musí počítat všechny koeficienty.

Může být tedy odpověď tak jednoduchá, že na všech intervalech, na kterých je fce sin(x) lichá, má právě jeden nenulový koeficient?

Potřeboval bych nasměrovat, jak na to přijdu, nebo ještě lépe jak si to můžu ověřit. Wolframalphu jsem zkoušel, vypadávají celkem zběsilosti. Je ale možné, že jsem jen zadával něco špatně.
Jsem přesvědčený, že je to vlastně banální dotaz a příklad, ale nedá mi to. :D

Moc děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) pixelnator)

#2 29. 03. 2016 12:02

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Fourierova řada a fce sin(x)

↑ pixelnator:

Ahoj.
Jde o to na každém z uvedených intevalů stanovit úplný trigonometrický ortogonální systém a zjistit,
který z nich obsahuje funkci $a\cdot \sin x   ,   a \ne 0$.

#3 29. 03. 2016 14:11

pixelnator
Zelenáč
Škola: ZČU FEL - AELk
Pozice: Pracující - dálkový student
Reputace:   

↑ Rumburak:

A jak takový systém určím a jak zjistím, zda tuto funkci obsahuje?
Trigonometrický systém znamená, že všechny fce jsou $2\pi/\omega $ periodické?
Když vím, že $\omega = 2\pi f$, kolik je f?

#4 29. 03. 2016 14:50 — Editoval Rumburak (04. 04. 2016 15:22)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ pixelnator:

Je dobré vědět, že

- na intervalu délky $2\pi$ je úplným ortogonálním systémem $\{1,  \cos kx,  \sin kx   :   k = 1, 2, 3, ... \}$ ,
- na intervalu $(0, \pi)$ je úplným ortogonálním systémem $\{\sin kx    :   k = 1, 2, 3, ...  \}$.

Odtud lineární substitucí lze získat úplné ortogon. systémy na dalších intervalech.

Zápatí