Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 03. 2016 15:30

Bopinko
Škola: FMFI UK
Pozice: Student
Reputace:   

Taylorove polynomy

Zdravím, potreboval by som vedieť ako vyrátam tento rozvoj, teda pre tuto funkciu. Zadanie :

Nájdite 59-tu deriváciu funckie $y = x \cdot sin(3x^{2}) $ v bode 0.

Nájdite 242-tu deriváciu funckie $y = \frac{x^{2}}{1-x^{3}}$ v bode $x = 0$

#2 29. 03. 2016 12:13 — Editoval Rumburak (29. 03. 2016 14:55)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Taylorove polynomy

↑ Bopinko:
Ahoj.

Jde o to každou z daných funkcí rozvést v mocninnou řadu o středu 0,  tj. tvaru $\Sigma_{n=0}^{\infty} a_n x^n$ .
Tato mocninná řada pak bude MacLaurinovou řadou dané funkce, takže budou platit známe vztahy
mezi koeficienty $a_n$ a odpovídajícími hodnotami $f^{(n)}(0)$.

A jak se ty mocninné řady zjistí:  U první funkce využijeme známý McL. rozvoj funkce $g(u) = \sin u$ ,
u druhé rozvojem zlomku $\frac{1}{1-q},   |q|< 1$  v geometrickou řadu o kvocientu $q$ .

#3 29. 03. 2016 12:47

Indie
Škola: FJFI ČVUT
Reputace:   

Re: Taylorove polynomy

Ja by som napr. ten druhý príklad odhadla odvodením prvých pár členov, a odtiaľ vypozorovala ďalšie chovanie. Prvý člen rozvoja je nulový, druhý člen $x^{2}$. Ďalší nenulový člen je až piaty, a to $x^{5}$. A keby si skúšal ďalej, bude to ôsmy člen $x^{8}$. Keďže nenulové členy sú $x^{2}$, $x^{5}$, $x^{8}$, $x^{11}$,..  vyplýva ti z toho, že 242. člen bude tiež nenulový a rovný $x^{242}$. Z toho môžeš odvodiť, že derivácia bude rovná $242!$. A ak nemáš explicitne zadané, že to máš hľadať cez rozvoj, stačí ti hľadať postupnosť v deriváciách. Ale je pravda, že asi je lepšie a rýchlejšie hľadať všeobecný predpis :-)

Zápatí