Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ta vhodna baze je asi baze z vlastnich vektoru.
Nejdete na to moc slozite? Ja bych napsal tu matici rovnou v te bazi o ktere se mluvilo. Bude to diagonalni matice a prvky z hlavni diaoginaly mame v podstate zadane. Z vlastnich vektoru (ty vlastne take mame zadane) bych sestavil transformacni matici, nasel jeji inverzi a potom to uz je jenom maticove nasobeni.
Takze na pocitani tam je vlastne jenom jedna inverzni matice 3x3 a dva maticove souciny. Z toho jednou se nasobi diagonalni matice, tak se to ani za zadnou tezkou praci pocitat neda.
Metod jak to vypocitat je mozna vic, ale proc nepouzit tu nejjednodussi?
↑ kaja.marik:
↑ Flaky:
když se tady kolega ↑ kaja.marik: snaží tak prosazovat, přiblížím jeho řešení.
Nicméně mě celkem překvapuje, že ↑ kaja.marik: naprosto ignoruje různorodost postupů a myslí si, že jeho řešení je nejjednodušší.
Teď k otázce...
Kolega chtěl naznačit následující postup.
Víš, že
(množina vlastních vektorů příslušných vlastnímu číslu -2) je rovna
.
Množina
vyplývá z podmínky 2 = 
Tedy zvol bázi
a najdi matici
(diagonální).
Nicméně ty požaduješ ![kopírovat do textarea $[f_A]^{K}_K$](/mathtex/8a/8ae7468167f9fe80fae7fcf9f1656637.gif)
To je již lehké, jelikož platí:![kopírovat do textarea $[f_A]^{K}_K=[id]^B_K[f]_B^B[id]_B^K$](/mathtex/28/28693fc47c0b8505ba601227eb9613eb.gif)
↑ kaja.marik:
mně přišel výpočet přes rovnosti jednodušší.
počítal jsem 3 soustavy o 3 rovnicích.
Ze 2 bylo řešení okamžitě vidět, jelikož to byly jednoduché lin. rovnice.
Poslední se dopočítala díky již 2 vyřešeným.
Zabralo mi to asi tak o 10 minut méně, než kdybych to počítal přes matice a inverz.
Pořád si myslíš, že tvůj postup je "nejjednodušší a nejefektivnější" ?
F
Pozdravujem
Poznamka.
V tomto vlakne staci poznamenat, ze vlastne cislo -2, mame vlastny priestor dimenzie 2, ( a pre vlastne cislo 4 vlastny priestor dimensie 1) aby sme boli isti, ze matic a A je diagonalizovatelna. (Co nebolo jasne povedane) ...
A tak sa mi zda ze pouzit poznamku ↑ kaja.marik: je ozaj mozne a prirodzene.
Ako poznamnal ↑ Freedy:, mame
,
Kde posledna matica predoslej rovnosti je
( stlpce su suradnice v kanovickej baze vybranych vlastnych vektorov pouzitej baze), a prva je 
Vypocet je skor jednoduchy!
Polemika o metodach ↑ Freedy:, nema tu zmyslel.
Ziadna z pouzitych metod neda nic mimoriadne odlisne. No vsak komentovana metoda je prirodzena pre studenta, co poctivo prestudoval jeho prednasky ( skripta ? ) a umoznuje jasnu a rychlu redakciu riesenia. (No nic nebrani ↑ Freedy: pouzit jeho metodu, no vsak nestaci povedat, ze je najjednoduchsia mozna, co je subjective, ale treba vediet aj kompletne napisat riesenie)
Stránky: 1