Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 03. 2016 20:46

G.Jord
Zelenáč
Reputace:   

Rozhodněte o lineární závislosti, nezávislosti vektorů

Ahoj, mám tu jeden příklad , zadání je rozhodněte o lineární závislosti, nezávislosti vektorů... Výsledek je, že jsou lineárně závislé, ale vůbec mi to nevychází, ani když to dám do wolframu. Mne i wolframu vychází že jsou lineárně nezávislé...
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-03/63581_dsdasddsd.png
Řešil jsem to tak, že jsem si vektory napsal jako sloupce, do matice a řešil GEM. V posledním řádku jsem měl 0 0 20 -2, což nešlo už nijak znulovat... Mohl by mi někdo poradit, v čem dělám chybu?

#2 30. 03. 2016 21:00

Pritt
Pozice: student
Reputace:   19 

Re: Rozhodněte o lineární závislosti, nezávislosti vektorů

↑ G.Jord:

Zdravím,
nemusíš řešit žádnou matici. Pokud jseš v prostoru $\mathbb{R}^3$ tak 4 vektory z tohoto prostoru musí být podle definice dimenze prostoru už LZ.

#3 30. 03. 2016 21:06

G.Jord
Zelenáč
Reputace:   

Ahá, tak to mi nedošlo, díky za pro příště, ale i tak, na jednu stranu se divím, že bez tohoto poznatku bych na toto nepřišel? Nikdy bych se nedopočítal vlastně že jsou lineárně závislé?

#4 30. 03. 2016 21:07

Al1
Reputace:   542 

↑ G.Jord:

Zdravím,

já je dodám, že každý uptravuje matici jinými úpravami, takže jen poslední řádek k posouzení správnosti výpočtu nestačí.

Budu-li předpokládat, že úpravy jsou správné, pak vidíš, že tvá soustava má nekonečně mnoho řešení, které lze vyjádřit parametricky.
Když hledané koeficienty označím $\alpha , \beta , \gamma , \delta $, pak z posledního řádku plyne
$20\gamma -2\delta =0$. Položím $\delta =t, t\in R$. Pak $\gamma =\frac{t}{10}$ a ostatní proměnné vyjádříš pomocí parametru. A vidíš, že máš aspoň jedno netriviální řešení, takže vektory jsou lineárně závislé.

#5 30. 03. 2016 21:15

G.Jord
Zelenáč
Reputace:   

↑ Al1:Díky mnohokrát, toto mi nedocvaklo :)

#6 30. 03. 2016 21:19 — Editoval Pritt (30. 03. 2016 21:23)

Pritt
Pozice: student
Reputace:   19 

↑ G.Jord:

Jinak výsledek, který ti vyšel v té matici byl správný. Poslední řádek vynulovat nemusíš. V tomto tvaru co ti vyšel máš 3 hlavní sloupce a 1 vedlejší. Tzn., že poslední vektor (nebo předposlední) je lineární kombinací předchozích.

Zápatí