Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám tu jeden příklad , zadání je rozhodněte o lineární závislosti, nezávislosti vektorů... Výsledek je, že jsou lineárně závislé, ale vůbec mi to nevychází, ani když to dám do wolframu. Mne i wolframu vychází že jsou lineárně nezávislé...
Řešil jsem to tak, že jsem si vektory napsal jako sloupce, do matice a řešil GEM. V posledním řádku jsem měl 0 0 20 -2, což nešlo už nijak znulovat... Mohl by mi někdo poradit, v čem dělám chybu?
↑ G.Jord:
Zdravím,
já je dodám, že každý uptravuje matici jinými úpravami, takže jen poslední řádek k posouzení správnosti výpočtu nestačí.
Budu-li předpokládat, že úpravy jsou správné, pak vidíš, že tvá soustava má nekonečně mnoho řešení, které lze vyjádřit parametricky.
Když hledané koeficienty označím
, pak z posledního řádku plyne
. Položím
. Pak
a ostatní proměnné vyjádříš pomocí parametru. A vidíš, že máš aspoň jedno netriviální řešení, takže vektory jsou lineárně závislé.
↑ G.Jord:
Jinak výsledek, který ti vyšel v té matici byl správný. Poslední řádek vynulovat nemusíš. V tomto tvaru co ti vyšel máš 3 hlavní sloupce a 1 vedlejší. Tzn., že poslední vektor (nebo předposlední) je lineární kombinací předchozích.
Stránky: 1