Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, právě řeším příklad z pravděpodobnosti, se kterým si nevím rady, i když by tak složitý být neměl. Jde o to, že mám dvě pomyslné krabice s černými a zelenými kuličkami. V každé z nich je jiný poměr těch černých kuliček (dejme tomu, že v první patnáct z dvaceti, v druhé pět z pětadvaceti) a tahám z obou krabic jednu kuličku. Z těch vytažených pak tahám jednu náhodně a musím zjistit, jaká pravděpodobnost je, že ta vytažená bude černá.
Vím, jak zjistit pravděpodobnost, že mezi vytaženými kuličkami bude aspoň jedna černá (popřípadě obě). Jak ale zjistit tu další pravděpodobnost, kdy vybírám z těch dvou vytažených? Napadá mě k tomu ještě přičíst pravděpodobnosti jedné černé kuličky z první krabice a potom ještě pravděpodobnost černé kuličky z druhé krabice (obojí jako pokusy zvlášť), ale to už střílím od boku.
Předem díky za odpověď.
↑ IrisCZ:
Ahoj,
vždycky je možné si mechanicky rozepsat všechny možnosti a pak z nich vybrat ty, které jsou v zadání. Stačí si to malinko přeformulovat a hned to vypadá jako cesta k výpočtu:
1. vyberu první krabici a z ní vyberu zelenou kouli
2. vyberu první krabici a z ní vyberu černou kouli
3. vyberu druhou krabici a z ní vyberu zelenou kouli
4. vyberu druhou krabici a z ní vyberu černou kouli
Důkladně si rozmysli, proč zda je to ekvivalentní tvému zadání, protože v takové úvaze jde velmi snadno udělat chybu.
Děkuju za odpověď.
To ano, tyhle možnosti chápu - není mi ale jasný ten následující výběr. Jak do toho zakomponuju možnost, že jsem si vybral dvě černé, nebo kombinaci a z té jsem si opět vybral dobře, nebo špatně? Nešlo by to nějak rozepsat? Díky :)