Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Ivana:
Ahoj Ivanko :-)
Podle mě máš chybu v poměru. Když se řekne, že strana se změní v poměru 3:2, tak se strana musí vynásobit zlomkem 3/2. Tys zvětšila jednu stranu 2x a druho 3x ale obě strany se měly zvětšit v poměru 3:2 podle mě. Respektive není jasně řečeno, co se jak má změnit.
Já to počítal obecně se změnou obou stran a vyšlo mi, že i ten poloměr, což je vlastně polovina té úhlopříčky se zvětší v poměru 3:2.
EDIT: Aby bylo jasné, že každá strana se má změnit jinak, mělo by být psáno: "Poměr srtran a/b se změnil poměrem 3:2".
↑ marnes:
Ahoj kolego :-)
Jak říkám, záleží na výkladu. Z toho, jak ej to psáno mi plyne, že oba rozměry se změní v poměru 3:2, tedy oba se zvětší o 1/2. Ivana si to vyložila tak, že jeden se zvětší 2x a druhý 3x, ale tak to dle mě myšleno nebylo. Chtělo by to spíše vyjádření tazatele.
↑ ttopi:↑ marnes: Zdravím vás oba :-)
tady je moje poopravené řešení : (máte pravdu :-) vychází to tak, jak říkáte, to znamená .. poloměr opsané kružnice druhého zvětšeného obdélníku bude 1,5 krát větší než je poloměr kružnice opsané původního obdélníku)