Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 04. 2016 09:42

Kaki
Reputace:   

Rovnovážná koncentrace

Ahoj, připravuji se na test a narazila jsem na problémový příklad. Nevím, jak to řešit. Pomohl by mi někdo? :) Děkuji moc. (Je to modelový příklad z PřfUK)

247. Uvažujte reakci                N2(g)  +  3 H2(g)   →        2 NH3(g)      ∆H = -92 kJ.mol-1   
Rovnovážnou koncentraci amoniaku lze zvýšit:
a) snížením koncentrace vodíku
b) zvýšením tlaku
c) snížením tlaku
d) zvýšením teploty reakční směsi

• (téma jako vyřešené označil(a) Kaki)

#2 03. 04. 2016 10:55

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Rovnovážná koncentrace

Zdravím,

musíš se podívat na vlivy jednotlivých nabízených "aktivit" - podrobně. Reaguje 1 mol N2 a 3 mol H2 za vzniku 2 mol NH3 (všechno plynná fáze), počet mol klesá, co můžeš usoudit o tlaku směsí (reakční objem, ve kterém probíhá reakce, se nemění)? Jak se projeví přidání vstupního reagentu (viz vzorec pro rovnovážnou konstantu)? Co znamená  ∆H = -92 kJ.mol-1 a jak se projeví zvýšení teploty?

Pokud takto zanalyzuješ, měla bys umět odpovídat na tuto a další podobné otázky. Ozvi se, jak to šlo, děkuji.

#3 03. 04. 2016 11:45

Kaki
Reputace:   

↑ jelena:
Děkuji. Nějak mi to všechno nedochází. Koukám na tu přehlednou tabulku, co jste mi poslala, ale nemůžu to z toho nějak analyzovat. Asi jediná věc co mi došla  - je to exotermní reakce?
Děkuji

#4 03. 04. 2016 12:41

jelena
Jelena

↑ Kaki:

ano, ohledně exotermické to je dobře, reakce je doprovázena nárůstem teploty, tedy ještě další zvyšování teploty bude nežádoucí ve smyslu zvýšení rovnovážné koncentrace NH3.

Polopatická formulace Le Chatelier principu - pokud chceme zvyšovat koncentraci produktu, musíme působit proti tomu, co se děje u produktů.

Vliv koncentrace vodíku - nad tabulkou ve čl.  2 je vzorec pro rovnovážnou konstantu (konstanta je konstantou při konkrétní teplotě). Koncentrace vodíku je v jmenovateli, když budeme snižovat, musíme úměrně snižovat i koncentraci v čitateli (tedy koncentraci NH3). Pohled ze stranu produktu - více vyrobeného NH3 odčerpává vstupní reagenty, tedy jak kladně zapůsobíme na zvyšování koncentrace produktů?

Vliv tlaku - v reakci klesá počet mol směrem k produktu (bylo 4 mol v reagentech, mám 2 mol produktu), tedy podle stavové rovnice plynu klesá i tlak v reakční směsí. Jak kladně (tedy proti tomu) zapůsobíme?   

Ještě promýšlej, to se podaří.

#5 03. 04. 2016 12:54

Kaki
Reputace:   

Takže. Shrnu své myšlenkové pochody a to, jak tomu rozumím.
a) když snížím koncentraci vodíku, přestane to reagovat.
b) tlak - asi bych ho zvýšila, protože (jak jsem vyčetla z tabulky - Zvýšení koncentrace ve směru menšího počtu molů látek -  tomu rozumím tak, že NH3 začne růst.
c) teplota -  jak jste mi už vysvětlila, není už třeba navyšovat. teplotu.
Je to správně?

#6 03. 04. 2016 13:48

jelena
Jelena

↑ Kaki:

ano, také bych tak uvažovala. Akorát u a) přestane reagovat, když snížíš koncentraci vodíku na 0, z toho oklikou dojdeme, že při snižování koncentrace vstupního reagentů (při jinak stejných podmínkách) dochází ke snižování koncentrace výstupů. Tedy pro nárůst koncentrace NH3 musíme navyšovat koncentraci H2.

#7 03. 04. 2016 18:07

Kaki
Reputace:   

↑ jelena:
Mám ještě jednu otázku. co by se stalo, kdybych snižovala teplotu? :)

#8 03. 04. 2016 19:32

jelena
Jelena

↑ Kaki:

jelikož snižováním teploty bys působila proti tomu, co se děje na straně produktů (tam teplota stoupá), tak působíš dobře a rovnováhu posouváš ve směru produktu (rovnovážná koncentrace NH3 stoupá). V pořádku? Děkuji.

Zápatí