Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, připravuji se na test a narazila jsem na problémový příklad. Nevím, jak to řešit. Pomohl by mi někdo? :) Děkuji moc. (Je to modelový příklad z PřfUK)
247. Uvažujte reakci N2(g) + 3 H2(g) → 2 NH3(g) ∆H = -92 kJ.mol-1
Rovnovážnou koncentraci amoniaku lze zvýšit:
a) snížením koncentrace vodíku
b) zvýšením tlaku
c) snížením tlaku
d) zvýšením teploty reakční směsi
Zdravím,
musíš se podívat na vlivy jednotlivých nabízených "aktivit" - podrobně. Reaguje 1 mol N2 a 3 mol H2 za vzniku 2 mol NH3 (všechno plynná fáze), počet mol klesá, co můžeš usoudit o tlaku směsí (reakční objem, ve kterém probíhá reakce, se nemění)? Jak se projeví přidání vstupního reagentu (viz vzorec pro rovnovážnou konstantu)? Co znamená ∆H = -92 kJ.mol-1 a jak se projeví zvýšení teploty?
Pokud takto zanalyzuješ, měla bys umět odpovídat na tuto a další podobné otázky. Ozvi se, jak to šlo, děkuji.
↑ Kaki:
ano, ohledně exotermické to je dobře, reakce je doprovázena nárůstem teploty, tedy ještě další zvyšování teploty bude nežádoucí ve smyslu zvýšení rovnovážné koncentrace NH3.
Polopatická formulace Le Chatelier principu - pokud chceme zvyšovat koncentraci produktu, musíme působit proti tomu, co se děje u produktů.
Vliv koncentrace vodíku - nad tabulkou ve čl. 2 je vzorec pro rovnovážnou konstantu (konstanta je konstantou při konkrétní teplotě). Koncentrace vodíku je v jmenovateli, když budeme snižovat, musíme úměrně snižovat i koncentraci v čitateli (tedy koncentraci NH3). Pohled ze stranu produktu - více vyrobeného NH3 odčerpává vstupní reagenty, tedy jak kladně zapůsobíme na zvyšování koncentrace produktů?
Vliv tlaku - v reakci klesá počet mol směrem k produktu (bylo 4 mol v reagentech, mám 2 mol produktu), tedy podle stavové rovnice plynu klesá i tlak v reakční směsí. Jak kladně (tedy proti tomu) zapůsobíme?
Ještě promýšlej, to se podaří.
Takže. Shrnu své myšlenkové pochody a to, jak tomu rozumím.
a) když snížím koncentraci vodíku, přestane to reagovat.
b) tlak - asi bych ho zvýšila, protože (jak jsem vyčetla z tabulky - Zvýšení koncentrace ve směru menšího počtu molů látek - tomu rozumím tak, že NH3 začne růst.
c) teplota - jak jste mi už vysvětlila, není už třeba navyšovat. teplotu.
Je to správně?
↑ Kaki:
ano, také bych tak uvažovala. Akorát u a) přestane reagovat, když snížíš koncentraci vodíku na 0, z toho oklikou dojdeme, že při snižování koncentrace vstupního reagentů (při jinak stejných podmínkách) dochází ke snižování koncentrace výstupů. Tedy pro nárůst koncentrace NH3 musíme navyšovat koncentraci H2.
↑ Kaki:
jelikož snižováním teploty bys působila proti tomu, co se děje na straně produktů (tam teplota stoupá), tak působíš dobře a rovnováhu posouváš ve směru produktu (rovnovážná koncentrace NH3 stoupá). V pořádku? Děkuji.