Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 04. 2016 21:25

DanDan
Pozice: student
Reputace:   

Skalární součin a stopa matice

Zdravím :) Chtěl bych se zeptat, co v lin. algebře přesně znamená tenhle výraz, konkrétně u skalárního součinu:

$(A,B) = Tr(A^{T}B)$  hledám totiž ortogonální doplněk, který má korespondovat s tímto součinem, ale ortog. doplněk je přeci množina všech vektorů, pro niž je skalární součin roven nule ne?

• (téma jako vyřešené označil(a) DanDan)

#2 03. 04. 2016 21:43

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Reputace:   166 

Re: Skalární součin a stopa matice

Ahoj,

na levé straně je skalární součin matic?
Jak ten je definovaný?

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#3 03. 04. 2016 22:04 — Editoval DanDan (03. 04. 2016 22:05)

DanDan
Reputace:   

ano, standardní skalární součin je definován jako $u*E*v= \sum_{i=1}^{n}u_{i}v_{i}$, to nějak ještě chápu, proto je tam ta stopa, protože podle tohoto zápisu se jedná o součet prvků na diagonále, ale měl jsem zadanou množinu //forum.matweb.cz/upload3/img/2016-04/13677_cduuu.png a k ní najít ortogonální doplněk a ten skalární součin mi vyšel sedm (a mám to hledat vzhledem k tomu součinu), ale mám najít vektory, které budou kolmé k daným vektorům ze zadané množiny, tedy skalární součin bude rovný nule, tak nevím, jak to použít v tý úloze... mám v tom trošku bordel :)

#4 03. 04. 2016 22:34

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Reputace:   166 

↑ DanDan:
Jak se skalární součin definuje samozřejmě vím. Nicméně mě zajímá, jak jste si ho definovali pro matice.
Jak tedy definujete skalární součin pro matice, tedy zobrazení $f:\mathbb{R}^{m\times n}\times \mathbb{R}^{m\times n} \longrightarrow \mathbb{R}$?

Díky

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#5 03. 04. 2016 23:51 — Editoval DanDan (03. 04. 2016 23:51)

DanDan
Reputace:   

no musí existovat součin, proto musí být ta první matice transponovaná, mxn * nxv = mxv, spíš jak to tedy mám řešit... mám již ten doplněk jakoby, ale řešil jsem to prostě jako homogenní soustavu rovnic...

#6 04. 04. 2016 09:22

DanDan
Reputace:   

už to chápu, když si vezmu vektor ze zadané množiny a transponuji ho a vynásobím s vektorem z doplňku, vyjde mi nějaká 3x3 matice, jejíž stopa je nulová, tedy podle zadání je jejich skalární součin nulový. =) díky

Zápatí