Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím :) Chtěl bych se zeptat, co v lin. algebře přesně znamená tenhle výraz, konkrétně u skalárního součinu:
hledám totiž ortogonální doplněk, který má korespondovat s tímto součinem, ale ortog. doplněk je přeci množina všech vektorů, pro niž je skalární součin roven nule ne?
ano, standardní skalární součin je definován jako
, to nějak ještě chápu, proto je tam ta stopa, protože podle tohoto zápisu se jedná o součet prvků na diagonále, ale měl jsem zadanou množinu
a k ní najít ortogonální doplněk a ten skalární součin mi vyšel sedm (a mám to hledat vzhledem k tomu součinu), ale mám najít vektory, které budou kolmé k daným vektorům ze zadané množiny, tedy skalární součin bude rovný nule, tak nevím, jak to použít v tý úloze... mám v tom trošku bordel :)
↑ DanDan:
Jak se skalární součin definuje samozřejmě vím. Nicméně mě zajímá, jak jste si ho definovali pro matice.
Jak tedy definujete skalární součin pro matice, tedy zobrazení
?
Díky
už to chápu, když si vezmu vektor ze zadané množiny a transponuji ho a vynásobím s vektorem z doplňku, vyjde mi nějaká 3x3 matice, jejíž stopa je nulová, tedy podle zadání je jejich skalární součin nulový. =) díky
Stránky: 1